Támogatja az ESM-programot a Bundestag

Németország csatlakozhat az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) új hitelprogramjához, amely a koronavírus-járvány miatt segítségre szoruló euróövezeti tagállamok támogatását szolgálja – döntött csütörtökön a szövetségi parlament (Bundestag).

A 426 szavazattal, 87 ellenszavazat és 131 tartózkodás mellett elfogadott indítvány szerint az ESM kormányzótanácsának a szövetségi pénzügyminisztérium által delegált tagja a testület pénteki ülésén Németország nevében hozzájárulást adhat a járványügyi válságkezelő eszköz (Pandemic Crisis Support Instrument – PCSI) létrehozásához.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a szavazás előtti vitában kiemelte, hogy Németországnak a világgazdaságba mélyen beágyazott nemzetgazdaságot működtető országként alapvető érdeke, hogy Európában mindenütt megtegyék az egészség védelméhez és a gazdaság beindításához szükséges lépéseket – ezért Németországnak hozzá kell járulnia az európai szolidaritás elvét a gyakorlatban megvalósító PCSI létrehozásához.

A szociáldemokrata (SPD) politikus hozzátette, hogy az ESM hitelprogramjának elindítása mellett további, az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjedő válságkezelő erőfeszítésekre, a többi között egy nagyszabású gazdasági újjáépítési és helyreállítási alapra is szükség van.

Az SPD részéről hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány az európai szolidaritás próbája, az ESM új hitelprogramja pedig „mérföldkő” a próba kiállásához vezető úton. A szociáldemokratákkal kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetség részéről viszont azt hangsúlyozták, hogy a kormánynak a hitelprogram elindítása után minden egyes hitelhez is meg kell szereznie a Bundestag hozzájárulását.

Az ellenzéki pártok egyetértettek a program alapgondolatával, a segítségre szoruló euróövezeti tagországok támogatásával, kivéve a a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) képviselőit, akik szerint nemcsak a hitelprogramot kell megakadályozni, hanem az egész ESM-et meg kell szüntetni.

A PCSI egy 240 milliárd eurós alapot jelent, amelyből az euróövezeti tagországok a hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát kitevő összeghez juthatnak úgynevezett készenléti hitel formájában. A hitel 12 hónapig áll az igénylő rendelkezésére. A készenléti időt kétszer meg lehet hosszabbítani, hat-hat hónapra. A hitelprogram 2022 végéig tart, de ezen is lehet változtatni, meg lehet hosszabbítani, de akár hamarabb le is lehet zárni. Az esetlegesen felhasznált hitelt 10 év alatt kell visszafizetni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Klaus Regling, az  euróövezet állandó válságkezelési alapjaként működő ESM igazgatója a napokban egy interjúban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány révén keletkezett gondok enyhítését szolgáló hitelprogram nem hasonlítható össze a 2009-ben elmélyült euróövezeti államadósság-válság kezelésére összeállított hitelcsomagokkal, amelyek megszerzéséért szakpolitikai módosításokat, államháztartási szerkezeti átalakításokat kellett végrehajtani.

Most más a helyzet, „ezt a válságot nem téves politika idézte elő, így nem is lehet felelőssé tenni a kormányokat mindazért, ami történik”. Ezért nincs is más hitelfeltétel azon kívül, hogy a pénzt a járvánnyal kapcsolatban az egészségüggyel összefüggő kiadásokra kell fordítani – mondta az ESM vezetője.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »