Olaszország ellenzi a kétoldalú határnyitásokat

Az európai uniós tagállamok között a  koronavírus-járvány következtében elrendelt határzárás kétoldalú megállapodással elhatározott oldása ellen emelte fel szavát Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.  A kormányfő szerint ez az EU-t alapját képző közös piac felszámolását jelenti.

Giuseppe Conte szerda késő esti nyilatkozatában kijelentette, Olaszország elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes európai tagállamok kétoldalú megállapodással újranyitják egymás közötti határaikat „kiváltságos idegenforgalmi útvonalak” biztosítására. Ez a közös piac felszámolását jelentené – hangoztatta a római kormányfő.

Olaszország így mintegy kimaradna az Európai Unióból, amit nem engedhetünk meg magunknak – jegyezte meg. Giuseppe Conte tisztázást sürgetett az EU-n belül, és elmondta, hogy telefonon máris egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Conte többek között Németország, Ausztria, Svájc Franciaország, Dánia bejelentésére utalt, miszerint június közepéig újranyitni készülnek a szomszédos államokkal közös határokat. Kivételt – Berlin és Bécs közlése szerint – Olaszország és Spanyolország jelenthet, az indoklás szerint továbbra is veszélyes járványhelyzet miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olasz miniszterelnök tiltakozásának szerda esti sajtótájékoztatóján adott hangot, miközben az ország újraindítását szolgáló 55 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag intézkedéseit mutatta be, köztük az idegenforgalom talpra állítását szolgáló forrásokat.

„Berlin és Bécs kizárja Olaszországot” – szóltak az olasz napilapok csütörtöki címei. A kormányközeli Il Fatto Quotidiano úgy látta, miközben Olaszország még mindig azon vitázik, mekkora távolságra állítsa egymástól a napernyőket a strandokon, Horvátország „beelőzött” és biztonságos turistafolyosókról állapodott meg Németországgal.

Nem az a kérdés, hány német turista lesz az idei nyáron a Garda-tónál, hanem hogy egyáltalán érkezik-e külföldi turista Szicíliába vagy Szardínia szigetére – vetette fel az újság, hangsúlyozva, hogy a járványtól megkímélt dél-olasz tartományok semmivel sem veszélyesebbek a horvát tengerpartnál.

Az olaszországi idegenforgalom a nemzeti GDP 13, az olaszországi foglalkoztatottság 15 százalékát fedi le. Tavaly több mint 200 millió látogatót számolt, év eleje óta több mint 50 millió külföldi turistát veszített már el. Ha a nyári szezon is kimarad, az olasz turizmus akár 100 milliárd euró veszteséget halmozhat fel.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »