Svédország különösebb lezárások nélkül is megbirkózott a vírussal

Skandináv szomszédaival, Dániával, Norvégiával és Finnországgal  – és szinte az összes európai országgal – ellentétben Svédországban nem vezettek be szigorú és kötelező korlátozó intézkedéseket. Ennek ellenére a járvány nem hozott csúnyább számokat, mint máshol. 

A csütörtöki adatok alapján Svédországban 23,918 koronavírusos esetet regisztráltak, 2.941 haláleset mellett, a halálozások több, mint fele idősotthonokban történt, a kórházi ellátásra szorulók száma és az új halálesetek száma pedig egyértelműen csökken. A statisztikák alapján tehát Svédország nem lóg ki az európai mezőnyből – sőt, sok olyan európai ország van, ahol a szigorú intézkedések ellenére is jóval magasabb a fertőzések száma, még a lakosságszámmal korrigálva is.

Svédországnak mintegy 10 millió lakosa van, a hasonló népességű Belgiumban például 50 ezer felett van az igazolt fertőzések száma, és 8 ezer felett a halálesetek száma, miközben szigorú korlátozásokat léptettek életbe.

A svéd kormány jóval lazábban kezelte a helyzetet – mindössze ajánlásokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy amennyiben lehetséges, dolgozzunk otthonról, kerüljük a nem feltétlenül szükséges utazásokat és csak az 50 főnél nagyobb események megrendezését tiltották meg.

Nyitva maradtak az éttermek, kávézók, a 16 év alatti gyerekek továbbra is jártak iskolába és kisebb rendezvényeket is meg lehetett tartani – az élet tehát ha nem is ugyanúgy, de egy picit csendesebb formában folytatódott.

Mindezek ellenére a gazdasági visszaesést Svédország sem ússza meg, a svéd jegybank optimistább forgatókönyve szerint is 6,9%-kal fog csökkenni a 2020-as GDP, amit 2021-ben már 4,6%-os erősödés követ, a másik forgatókönyv szerint viszont idén 9,7%-kal zuhan a GDP és jövőre is csak enyhe, 1,7%-os fellendüléssel számolnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »