Végül a Bundesbank küzdhet meg a német alkotmánybírósággal

A német alkotmánybíróság tegnap hozott egy határozatot, miszerint az EKB mennyiségi lazítási programja jelenlegi formájában sérti a német alkotmányt, továbbá közölte hogy az EKB döntéseit nem támasztják alá uniós egyezmények.

A bíróság 3 hónapot adott a felmerült problémák megoldására, ennek hiányában a Bundesbank, azaz a német jegybank a továbbiakban nem tudna részt venni az EKB által indított gazdasági élénkítő programokban.

Az alkotmánybíróság döntése máris komoly visszhangot kapott az eurózóna politikusainak körében, az olasz miniszterelnök Giuseppe Conte például ma kijelentette, hogy az Európai Központi Bank függetlensége kulcsfontosságú az Európai Unió működésében és semmilyen alkotmánybíróság nem dönthet arról, hogy ez EKB mit tehet meg és mit nem.

A jelek szerint Conte nincs egyedül a véleményével, olyannyira, hogy a Reuters által megkérdezett források szerint már a német alkotmánybíróságnak adott választ sem az EKB-nek kellene elkészítenie, és nem kellene közvetlenül reagálnia, mert ezzel gyakorlatilag elismerné azt, hogy a német bíróságnak joga van beleszólni a döntésekbe és az európai monetáris politika kialakításához Németország engedélyére van szükség.

További indokként felhozható, hogy eleve a Bundesbank tevékenysége teszi ki a kötvényvásárlások oroszlánrészét, ráadásul a német alkortmánybíróság állásfoglalásának elfogadásával nemcsak a koronavírus-járvány miatt hozott mentőintézkedések, hanem az EKB elmúlt öt évében hozott döntések létjogosultsága is megkérdőjelezhető lenne, ezzel pedig óriási jogi korlátozásokkal nézne szembe egy EU-s intézmény.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az ügy rendezése várhatóan a Bundesbank elnökének, Jens Weidmannak a nyakába szakad, akinek Angela Merkel kancellárral, a német kormánnyal vagy a német parlamenttel kell vitáznia annak érdekében, hogy fennmaradjon az európai egység.

További apró momentum az ügyben, hogy az alkotmánybíróság a német kormányt és a Bundestagot is elmarasztalta, amiért nem léptek fel az EKB kötvényvásárlási programja ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »