Kissé megakadt a kínai feldolgozóipar áprilisban

A várakozásokkal szemben csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az új koronavírus-járvány a nemzetközi kereskedelemre kifejtett bénító hatásai következtében – derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) a márciusi 50,1 pontról 49,4 pontra esett vissza áprilisban – elemzők ezzel szemben 50,3 pontra, vagyis a feldolgozóipar további erősödésére számítottak a februári, soha nem látott mélypontot követően.

A feldolgozóipari beszerzési menedzser-index ezzel áprilisban ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá süllyedt.

A kínai statisztikai hivatal szintén csütörtökön tette közzé az áprilisi hivatalos feldolgozóipari BMI-t, amely a nagyobb vállalatok körében folytatott felmérés alapján a feldolgozóipar teljesítményének stabilizálódását tükrözte: a márciusi 52,0 pontról 50,8 pontra csökkent ugyan, de még így is a növekedési tartományban maradt.

Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt. Miközben márciusra a járvány belföldi terjedését sikerült visszaszorítani, és Kínában az ipari tevékenység újraindulhatott, a jelenleg a világ többi részén tomboló koronavírus aláássa a kínai áruk iránti külföldi keresletet.

A vártnál is rosszabb BMI-adatok érkeztek az USA-ból
Történelmi mélységbe zuhant a brit gazdasági aktivitás

A Caixin/Markit felmérése szerint a termelés 51,1 pontra erősödött ugyan a márciusi 50, pontról, de az új megrendelések állományát tükröző részindex továbbra is visszaesést mutatott. Az új export megrendelések állománya ráadásul még a februári szintnél is gyengébb volt: 33,7 pontra szűkült ugyanis áprilisban, ami a legnagyobb ütemű visszaesés a 2008-as gazdasági világválság óta. Az üzleti várakozásokat tükröző részindex pedig az elmúlt négy hónap legalacsonyabb szintjére süllyedt a járvány elhúzódó gazdasági hatásai miatti aggodalmak következtében.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben – először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP adatokat.

Egyes elemzők ráadásul arra számítanak, hogy a kínai GDP a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt. Az idei év gazdasági céljait várhatóan a járványhelyzet miatt március elejéről elhalasztott parlamenti ülésszakon tűzik majd ki, amelyet egy szerdai bejelentés alapján május 22-i kezdettel tartanak majd Pekingben.

Forrás: MTI

Friss hírek