S&P 500 körkép – merre tovább Amerika?

Dinamikus eladási hullám söpört végig a részvénypiacokon márciusban, az amerikai indexek 40%-ot estek a történelmi csúcsaikhoz képest. A pánik ugyanakkor annak ellenére viszonylag gyorsan elmúlt, hogy a koronavírus-járvány pontos hatását a világgazdaságra még mindig nem lehet felmérni.

A fő kérdés az, hogy a visszapattanás folytatódik vagy sem? V-alakú kilábalás jön, ami az indexeket új magasságokba emeli  vagy előttünk áll még egy lefelé tartó hullám?

Először vizsgáljuk meg az S&P 500 napos intervallumú grafikonját. A lenti chartokon néhány korábbi medvepiac utolsó fázisa látható. A 70-es, 80-as, 90-es években és a 2000-es évek elején látott mozgások nagyon hasonlóak egymáshoz, ugyanakkor teljesen különböznek a most látottaktól. Először is, a lefelé tartó szakaszok sokkal tovább tartottak, mint 2020-ban és minden korábbi esetben kialakult egy „befejezetlen” duplaalj-alakzat. Ez azt jelenti, hogy az első, mélyebb alj elérése után következett egy felpattanás, majd egy újabb esés, ami azonban már csak a felpattanás mértékének 70-80%-át érte el, azaz a korábbinál magasabb aljat formált. Egy ilyen „befejezetlen” alj után pedig az index megindult felfelé.

Az S&P 500 index mozgása egyes medvepiacokon. Forrás: xStation
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A helyzet azonban teljesen másképp fest, ha az utolsó két esést vizsgáljuk: a globális pénzügyi válság okozta nagy zuhanást 2008-ban és a legutóbbi, 2018 végén tapasztalt rövid esést. E két utóbbi eladási hullámot más típusú felpattanás követte, mint amit az előző évtizedekben láthattunk: az első felpattanást követő korrekció jóval kisebb volt, ezután pedig egy nagyobb emelkedő hullám kezdődött.

Most nézzük meg az idei eladási hullámot. A jelenlegi helyzet hasonló ahhoz, amit 2009-ben és 2019-ben láttunk: akkor a gyors zuhanást gyors felpattanás követte. Összehasonlítva a jelenlegi grafikonokat a korábbi medvepiaci grafikonokkal, az már kijelenthető, hogy az aljat már elértük (feltéve, hogy a márciusi mélypontokkal véget is ért a medvepiac). Ugyanakkor a befektetőknek figyelemmel kell lenniük arra, hogy a koronavírus-járvány még messze nem ért véget, ezért túl korai lenne eldönteni, hogy a legrosszabb már megvolt vagy még most jön. Az olajpiaci turbulencia sem segíti az amerikai palaolaj-szektorban érdekelt vállalatokat.

Az S&P 500 index aktuális helyzete. Forrás: xStation
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Az S&P 500 (US500) grafikonját technikai szempontból elemezve látható, hogy az index jelenleg lefelé tartó trendben mozog. A legutóbbi felfelé tartó mozgást a 2900 pontnál található ellenállási kulcszóna állította meg, múlt hét végén pedig folytatódott a lefelé tartó mozgás.

Az említett zónát az A és C hullámok egyenlősége jelöli ki az Elliott-hullám elmélet alapján. Erősíti a zóna fontosságát az is, hogy a korábbi ármozgások alapján itt található a legutóbbi esésből számolt 61.8% Fibonacci visszatérési szint is.

Amíg tehát az árfolyam a 2900 pontos szint alatt mozog, addig a lefelé tartó mozgás tűnik az alap forgatókönyvnek. Az e fölé történő kitörés invalidálná a medvepiaci felállást, és elindulhatna az emelkedő szakasz a 78.6%-os Fibo szint felé (3150 pont környékére).

Forrás: XTB

Amennyiben pedig szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával![/box]

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »