Történelmi mélységbe zuhant a brit gazdasági aktivitás

A brit gazdaság teljesítményének példátlan visszaesését jelzik a csütörtökön ismertetett előzetes aktivitási mérőszámok. A borúlátó elemzői várakozásokat is meghaladó, szabadesésszerű zuhanás közvetlenül köthető az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásaihoz.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 12,9-re esett a múlt hónapban mért 36,0-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 12,9-es márciusi BMI-mutató a brit gazdaság aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

Az előzetes áprilisi aktivitási mutató csütörtöki ismertetéséhez fűzött elemzésében az IHS Markit kiemeli: a brit kompozit BMI még soha nem volt ilyen alacsony azóta, hogy a cég 1998 januárjában elkezdte e mérőszám rendszeres közlését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kompozit áprilisi indexen belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mutatója szintén soha nem mért mélységbe, 12,3-ra zuhant az előző havi 35,7-ről. A feldolgozószektor ellenállóbbnak tűnik: BMI-mérőszáma 32,9-re csökkent a márciusban kimutatott 48,0-ról, de így is mélységi rekordon jár.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza a csütörtökön ismertetett adatokat kommentálva közölte: az “elborzasztó” áprilisi aktivitási mérőszámok óhatatlanul kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen ára lesz az új koronavírus okozta Covid-19 járvány megfékezését célzó, éppen egy hónapja elrendelt korlátozásoknak, és hogy e korlátozó intézkedések meddig maradnak érvényben.

Williamson szerint a BMI-adatok és a GDP-növekedési ráták történelmi visszatekintésű összehasonlítása alapján az  áprilisi kompozit BMI-index 7 százalék körüli negyedéves összevetésű GDP-zuhanásnak felel meg.

Az IHS Markit főközgazdásza szerint ugyanakkor a brit hazai össztermék valójában ennél nagyobb mértékben is zuhanhat, mivel a BMI-felmérések nem terjednek ki az egyszemélyes kisvállalkozások nagy többségére és a kiskereskedelemre, és e két szektort különösen keményen sújtják a járvány megfékezését célzó korlátozások.

Más nagy londoni elemzőházak is biztosra veszik, hogy a brit hazai össztermék rövid távon ennél sokkal nagyobb mértékben zuhan.

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó vezető közgazdásza az előzetes áprilisi BMI-adatok csütörtöki ismertetése után összeállított előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a brit GDP csak áprilisban, vagyis egyetlen havi összevetésben 20 százalékhoz közeli ütemben esik.

A ház vezető elemzője szerint az új aktivitási adatok is megerősítik azt a várakozást, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben több mint száz éve nem látott ütemben zuhan. Ruth Gregory szerint a BMI-mutatók alátámasztják a Capital Economics azon prognózisát is, hogy a brit GDP-érték még 2022 végén is 5 százalékkal alacsonyabb lesz annál a szintnél, amelyet a Covid-19 járvány nélkül a brit gazdaság addigra elérhetett volna.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »