Félmilliárdos veszteség a Deltánál, csődben az Air Mauritius

A nagy amerikai légitársaságok közül a Delta Air Lines tette közzé elsőként negyedéves eredményeit, a számok pedig nem adnak okot örömre. A koronavírus-járvány következtében a negyedév végére 95%-kal csökkent az utasok száma, és nem számít gyors feltámadásra a vezetőség, a kilábalás akár két-három évig is eltarthat.

“Természetesen nem ilyen világra számítottunk az év kezdetén” – mondta el Ed Bastian vezérigazgató.

Néhány hónap leforgása alatt a terjeszkedési tervekből túlélési tervek lettek, és jelenleg azon igyekeznek, hogy ahol lehet, lefaragják a költségeket. Az utak lemondásának száma csak március közepén kezdte el meghaladni az új foglalások számát, de már ez is óriási veszteséget okozott a negyedévben.

Az atlantai bázisú légitársaság a tavalyi első negyedévben még 730 millió dolláros nettó eredményt ért el, az idei első negyedév ezzel szemben 534 millió dolláros nettó veszteséggel zárult. A második negyedévre már 90%-os visszaesést várnak az árbevételben.

Csődben az Air Mauritius

Szintén ma jelentette be az Air Mauritius, hogy igazgatótanácsa döntése nyomán önkéntes csődeljárást kezdeményezett, mert a koronavírus miatti leállások lehetetlenné tették, hogy teljesítsék pénzügyi kötelezettségeiket a belátható jövőben.

Csökkenti flottáját az Austrian

Az Austrian Airlines, a Lufthansa leányvállalata közölte, hogy 2020-ban az utazási kereslet 25-50%-os visszaesésére számít a válság előtti szintekhez képest, 2021-ben pedig akár 75%-os hanyatlás is következhet. Az osztrák légitársaság a mostani 80 gépről 60 gépre tervezi csökkenteni flottáját 2022-re.

Forrás: Reuters / XTB

Felkapott hírek

Friss hírek