Az EKB Olaszország leminősítésére készül fel

Az Európai Központi Bank tisztségviselői várhatóan ma este tartanak egy videokonferenciát, amelyen a bankárok azt fogják megvitatni, hogy elfogadják-e a hitelfelvevőktől fedezetként a nem befektetési besorolású kötvényeket – más néven bóvlikötvényeket. Ez így egy kissé aggasztónak tűnhet, így a kérdés némi magyarázatra szorul.

Abban az esetben, ha az EKB úgy dönt, hogy elfogad bóvlikötvényeket fedezetként, az várhatóan azért történne, mert az állami és a vállalati adósságok leminősítésére számít. Mindez nem azt jelenti, hogy az EKB ezután minden nem befektetési besorolású adósságot felvásárolna, inkább arra szolgálna az intézkedés, hogy az eddig befektetési besorolással rendelkező, de a jelenlegi helyzet miatt a bóvli kategóriába kerülő  adósságokat el tudja fogadni fedezetként.

Az S&P Global Ratings pénteken vizsgálja felül Olaszország adósminősítését és nem zárható ki, hogy a befektetési besorolás alá vágják az ország minősítését. Ilyen forgatókönyv esetén – változatlan szabályozás mellett – Olaszország kizárásra kerülne a refinanszírozási és eszközvásárlási programokból.

  • Az olaszok eurókötvényt akarnak
Giuseppe Conte a feltételekhez kötött ESM-források helyett az úgynevezett eurókötvények kibocsátását akarja elérni, az EU közös garanciavállalásával. Elemzők szerint a járványhelyzetnél is súlyosabb olaszországi gazdasági válságban az EU-tól szerzett forrásokon múlhat Giuseppe Conte kormányfői széke.

Nagy a törés az olasz belpolitikában az eurókötvények miatt

Az UniCredit olasz bankóriás eközben bejelentette, hogy további 900 millió eurós céltartalékot képez ebben a negyedévben a rossz hitelek fedezetére. Az UniCredit volt az első olyan nagy európai bank, amely korábban komoly díjemeléseket jelentett be, így a lépés útmutatónak tekinthető arra vonatkozóan, hogy mire számíthatunk az európai szektortársaktól.

Forrás: XTB / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek