Trump az USA egészét katasztrófa sújtotta területté nyilvánította

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területté nyilvánította.

Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. „Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban” – tette hozzá.

Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700 fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is.

Csaknem valamennyi lap és televízió beszámolt arról, hogy a betegség következtében elhunyt Stanley Chera ingatlanfejlesztő, Donald Trump egyik legjobb barátja is. A hírt a Fehér Ház megerősítette. Trump napi sajtókonferenciáin név nélkül ugyan, de több alkalommal is említette, hogy egyik legközelebbi barátja súlyos beteg. „Nagyszerű srác, fiatal korunk óta barátok vagyunk” – mondta róla az egyik sajtótájékoztatón.

Az AP amerikai hírügynökség vasárnap este összeállítást közölt arról, hogy az idősotthonokban országszerte több mint 3300 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. Mivel erre vonatkozó külön adatot sem a szövetségi kormányzat, sem a Johns Hopkins Egyetem nem gyűjt, és az egyes tagállamok is többnyire csak kumulált adatokat hoznak nyilvánosságra, az adatsort a hírügynökség állította össze.

Jelentésükben az AP munkatársai kiemelték, hogy például a virginiai Richmondban egyetlen idősotthonban több mint száz fertőzöttet regisztráltak, és 40 idős ember bele is halt a betegségbe. Hasonlóan rossz a helyzet Marylandben, New Yorkban, Massachusettsben és az északnyugati Washington államban is.

Deborah Birx járványügyi szakember, a kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja a múlt héten azt hangsúlyozta: mivel egyre több vírusteszt áll rendelkezésre, elsődleges fontosságú az idősotthonok lakóinak és munkatársainak tesztelése.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Májusban megkezdődhet a szigorítások fokozatos feloldása

Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása – jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja vasárnap a CNN hírtelevízióban.

A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a szigorú intézkedések csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően oldhatók fel. Leszögezte, hogy egészen más a helyzet például New York államban, amelyet a leginkább sújt a járvány, mint a középnyugati Arkansas államban. „Reméljük, hogy e hónap végére már körbenézhetünk és megkérdezhetjük, van-e okunk arra, hogy óvatosan és biztonságosan megkezdhessük az újranyitást? Ha igen, csináljuk, ha nem, akkor továbbra is kuporogjunk csak otthon!” – fogalmazott.

Fauci többször is hangsúlyozta, hogy az újraindítás nem lesz egyszerű, s az egyes tagállamok kormányzóinak kell mérlegelniük a lehetőségeket. Mint mondta: eddig is „mély benyomást” gyakorolt rá, hogy a kormányzók milyen bölcsen mérlegelik a járványhelyzet és a szigorú intézkedések miatti gazdasági leállás következményei közti egyensúlyt. Úgy vélekedett, hogy a novemberi elnökválasztáson az urnákhoz járulhatnak az amerikaiak, bár hozzátette, hogy lehetségesnek tartja a járvány újabb hullámát, amely esetleg mégis befolyásolhatja a választási folyamatot. „Nem akarok pesszimista lenni, de mindig megvan  az esélye annak, hogy ősszel, vagy a tél elején újra kitörhet a járvány” – fogalmazott.

Fauci reagált a The New York Times című lap vasárnapi cikkére is, amelyben azt írták, hogy ő és más egészségügyi szakemberek már február 21-én szigorú intézkedéseket sürgettek a járvány terjedésének lassítására, de Donald Trump amerikai elnök nem fogadta meg ezeket. „Már többször elmondtam, hogy mi ajánlásokat teszünk, s ezeket gyakran elfogadják, néha nem” – mondta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by POLITICO (@politico) on

A Fehér Ház március közepén jelentette be a vírus terjedésének lassítását célzó intézkedéseket, köztük a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlást, és március végén pedig meghosszabbította ezeket április végéig.

Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet vezetője az ABC televíziónak adott interjújában kifejtette: a járvány még nincs a csúcspontján, de „közel áll hozzá”. Mint mondta: az új típusú koronavírus terjedése nagyon gyors, ezért naponta kell értékelni a helyzetet. Mindazonáltal leszögezte: „már látszik a fény az alagút végén”.

Tom Inglesby, a Johns Hopkins egyetem és kórházközpont egészségbiztonsággal foglalkozó központjának igazgatója a Fox televízióban – szintén a The New York Times cikkére reagálva – úgy vélekedett, hogy ha a felelős döntéshozók hallgattak volna az egészségügyi szakemberek első tanácsaira, akkor az ország ma sokkal jobb helyzetben volna. „Ha egyes figyelmeztetésekre korábban reagálunk, akkor ma jobb lenne a helyzet, legalábbis ami a védőmaszkokat, védőfelszereléseket és a kórházak felkészültségét illeti” – fogalmazott a szakember. Inglesby szintén hangsúlyozta, hogy nem szabad túlságosan erőltetni a gazdaság újraindítását. „A járvány most van a csúcspontján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csökkenés gyors lesz” – mondta. Óvatosságot javasolt, mert szerinte könnyen előfordulhat, hogy „újra megteremtjük a március elejei körülményeket”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »