XTB áttekintés: hol és mikor keressünk beszállási lehetőségeket?

A piaci összeomlás sok befektetőt váratlanul ért, ugyanakkor egy ilyen mértékű esés a részvényárakban befektetési lehetőségnek is tekinthető, különösen annak fényében, hogy az elmúlt években milyen magasra jutottak az értékeltségi mutatók. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy állnak egymáshoz képest az egyes részvényindexek és annak is utánanézünk, hogy a múltban hogyan viselkedtek a medvepiacok az Egyesült Államokban.

Megközelítésünkben a jelenlegi árazási mutatókat – árfolyam / nettó eredmény (P/E) – vettük alapul és összehasonlítottuk azokat a 10 éves átlaggal. A vállalati eredmények a következő évben nyilvánvalóan sokat fognak romlani, tehát a befektetőknek arra kell felkészülni, hogy a 10 éves átlagokhoz képest jelentős diszkont lesz jellemző. A mutatók 10 éves átlagától való eltérést a két grafikon vízszintes tengelyén jelöltük.

Persze nem minden alma egyforma. Néhány piacon tartósan magasabbak a P/E és P/S mutatók, mivel több növekedés-orientált részvényt tartalmaznak és azokon a piacokon, ahol a cégek képesek voltak javítani az eredményességükön, kisebb diszkonttal számolhatunk azokhoz képest, ahol az eredmények a vizsgált 5 éves időszakban stagnáltak vagy akár csökkentek. Ezt jelzi a függőleges tengely, az 5 éves eredménynövekedési rátát.

A mexikói (MEXComp), az orosz (RUS50) és a lengyel (W20) index vonzónak tűnik a P/E diszkontok és a múltbéli növekedési ráta alapján. A  fejlett piacokon a holland (NED25) és a francia (FRA40) index néz ki viszonylagosan jól. Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A fenti grafikonon néhány fő részvényindex adatait mutattuk be az 5 éves növekedési ráta és a 10 éves P/E átlagtól mutatott jelenlegi eltérés alapján. Az alapelv, hogy a kék vonal felett elhelyezkedő indexek árazása vonzóbb. Miért?

Mert jelenleg nagyobb diszkonttal forognak versenytársaiknál a múltbéli eredményekhez viszonyítva, és magasabb az eredménynövekedési rátájuk. A grafikonon látható, hogy a negyedév végi felpattanás után néhány piacon már egyáltalán nem is látunk diszkontált árazást! Ez leginkább a korea indexre (KOSP200) igaz, de a technológiai részvényekkel megpakolt US100 és a befektetők kedvence a DAX (DE30) is ebbe a ligába tartozik.

A spektrum másik oldalán főleg feltörekvő piaci indexek találhatók: a mexikói (MEXComp), az orosz (RUS50) és a lengyel (W20) részvényindex. Az RUS50-nel azért legyünk óvatosak, mert a mostani nagy diszkont még nem mutatja az olajárakban történt óriási zuhanást (ami az orosz piacot érzékenyen érinti). A fejlett piacokon a holland (NED25) és a francia (FRA40) index mutat jobb értékeket az árazási mutatók vizsgálata alapján.

Az időzítés lehet a kulcs – mit tanulhatunk a múltból?

Különböző medvepiaci időszakok összehasonlítása (100 = összeomlás előtti csúcs)  – forrás: Macrobond, XTB research
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Egy részvénypiaci összeomlás után mindenki azt kérdezi magától – érdemes már részvényt venni? A kérdést most különösen trükkös megválaszolni, mert egy korábban nem látott mértékű válsággal van dolgunk. Ugyanakkor a múltbéli tőzsdei összeomlások vizsgálata támaszul szolgálhat. Ahogy az a fenti grafikonon látható, a mostani eladási hullám nagyon hasonló az 1987-es tőzsdei zuhanáshoz, a gazdasági helyzet viszont nem is lehetne különbözőbb.

Ennek ellenére a 35-45-55 százalékos esés a korábbi csúcsszintekről sok esetben fordulópontnak bizonyult a korábbi eladási hullámoknál. Mivel senki nem látja előre, milyen mélyre esik a piac, a bölcs megközelítés az lehet, hogy megosztjuk a tőkét és különböző szinteken szállunk be ahelyett, hogy megpróbálnánk megtalálni az esés legalját – utóbbi esetben előfordulhat, hogy túl korán szállunk be a teljes tőkével vagy elmulasztjuk a lehetőséget és teljesen kimaradunk a visszapattanásból.

Figyelmeztetésként azonban megjegyzendő, hogy jelenleg kevesebb mint 50 nap telt el a legutóbbi csúcs beállítása óta, néhány korábbi eladási hullám során – például 2000 és 2002 között – a piac csak másfél évvel a csúcs után találta meg az aljat. Ez arra mutat, hogy a lefelé tartó mozgást gyakran megszakíthatják olyan mini-ralik, mint amit március végén láthattunk.

Forrás: XTB

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »