Már most közel félmillió német cég kér állami segítséget

Kedden ismertetett kormányzati adatok szerint alig egy hónap alatt csaknem félmillió vállalkozás jelentkezett Németországban állami bértámogatásért a koronavírus-járvány miatt.

A szövetségi munkaügyi ügynökségnél (BA) március eleje óta 470 ezer vállalkozás jelentette be, hogy alkalmazni kívánja a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményét – mondta Hubertus Heil szövetségi munkaügyi és szociális miniszter berlini tájékoztatóján.

Azt még nem lehet pontosan felmérni, hogy a munkaadók mennyi foglalkoztatottat állítanak át rövidített munkaidőre, de igen valószínűnek tűnik, hogy számuk meghaladja majd a legutóbbi nagy krízis, a 2008-2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb szakaszában regisztrált 1,4 millió főt – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a rövidített munkaidő alkalmazásának terjedése révén emelkedő állami kiadásokat nem kívánják járulékemeléssel ellensúlyozni. A koronavírus-járvány okozta válság egy kitűnő állapotban lévő munkaerőpiacot ért el, az utóbbi években rendre nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, és így a BA-nál jelentős tartalék halmozódott fel.

Detlef Scheel, a BA elnöke a bértámogatásért jelentkező cégek számának növekedési ütemének mértékét érzékeltetve elmondta: a márciusi 470 ezer előtt egy hónappal, az idén februárban mindössze 1900 cég kezdeményezte a rövidített munkaidő bevezetését, tavaly pedig havonta átlagosan 1300 vállalat jelentkezett. A márciusban jelentkező cégek csaknem valamennyi ágazatot lefedik, szemben a 2008-2009-es válsággal, amikor főleg feldolgozóipari cégek kényszerültek a rövidített munkaidő bevezetésére. Vannak azonban súlyponti területek, mindenekelőtt a kiskereskedelem, az idegenforgalom és a vendéglátás – mondta a BA vezetője.

Az ügynökség gyors átszervezéssel reagált a rohamra. A rövidített munkaidővel kapcsolatos feladatokkal foglalkozó tanácsadók számát 800-ról 4500-ra emelték, a telefonos ügyfélszolgálaton pedig már 18 ezer tanácsadó fogadja a hívásokat, ami több mint négyszeres növekedés a válságmentes időszakokat jellemző 4000-hez képest.

A kérelmeket a BA megvizsgálja, és ha indokoltnak látja a támogatást, az adott vállalat rövidített munkaidőre küldheti dolgozói egy részét vagy valamennyi munkatársat. Az új, átmeneti rendszerben a munkavállalónak a korábbi bére 60 százaléka, gyermeket nevelő dolgozóknál a bér 67 százaléka jár. Ezt a szövetségi kormány költségvetési forrásból a 75-95 százalék közötti szintig egészíti ki.

A megoldást a 2008-ban elmélyült válság idején dolgozták ki. Előnye, hogy a dolgozók nem veszítik el az állásukat, és a munkaadónak nem kell toboroznia és betanítania új embereket, amikor véget ér a válság és ismét több a munka. Hátránya, hogy igen sokba kerül az adófizetőknek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szövetségi kormány március közepén, első válságkezelő intézkedésként jelentősen kiterjesztette az intézményt. A koronavírus-járvány miatt bajba került cégek az eddigi 30 százalék helyett már akkor bevezethetik a rövidített munkaidőt, ha dolgozóik 10 százalékánál kell csökkenteni azt. További könnyítés, hogy az alkalmazottak mellett a munkaerő-kölcsönzés révén foglalkoztatott munkatársak esetében is igényelhető a támogatás. Bevezették továbbá azt is, hogy a vállalatok visszaigényelhetik a nem ledolgozott, de mégis kifizetett munkaórák után járó bérre rakodó társadalombiztosítási járulékokat.

A koronavírus-járvány elmélyülésének napjaiban, vagyis március közepén még jó állapotban volt a német munakerőpiac. A BA kedden ismertetett – a hónap közepén felvett adatokon alapuló – kimutatása szerint márciusban országszerte 2 335 000 munkanélkülit tartottak számon, ami 60 ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbinál. A munkanélküliségi ráta így 0,2 százalékponttal 5,1 százalékra csökkent. A munkaviszonyban állók száma 18 ezerrel növekedett, így elérte a 45,1 millió főt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »