Ismételten pénzt pumpált a gazdaságba a kínai jegybank

A kínai jegybank jelentősen csökkentette a fordított repokamatot és újabb összeget áramoltatott a bankrendszerbe a vírusjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A jegybank hétfőn közölte, hogy a hétnapos fordított repo révén összesen 50 milliárd jüant (7 milliárd dollár) injektált a rendszerbe, miközben az erre vonatkozó kamatot 20 bázisponttal – közel öt éve a legnagyobb mértékben – 2,20 százalékra csökkentette.

A pénzpiaci likviditást növelő fordított repoügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól, mégpedig rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal. November óta a jegybank immár harmadik alkalommal csökkentette a hétnapos fordított repokamatot.

Ma Csün, a jegybank monetáris politikáért felelős bizottságának tagja úgy vélekedett: a repokamat mérséklése segíthet a reálgazdaság hitelköltségeinek csökkentésében – idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A bizottság múlt pénteki ülését követően a jegybank arról határozott, hogy erősíteni fogja a makrogazdaság feletti ellenőrzését az új koronavírus-járvány következményeinek visszaszorítása, valamint a gazdaság megerősítése érdekében.

Szintén múlt pénteken a párt politikai bizottsága arról döntött, hogy a kormányzat szakpolitikai intézkedésekkel és a végrehajtás szigorúbb ellenőrzésével igyekszik majd megvalósítani az éves gazdasági és társadalmi fejlődési célokat.

Elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság az első negyedévben jelentős visszaeséssel zár majd a járvány miatti üzemleállások, közlekedési korlátozások, valamint a megcsappant belföldi fogyasztás következtében. A kínai vezetés azonban átmenetinek tekinti a gazdasági növekedés megtorpanását, és a járvány mérséklődését tükröző adatok tükrében országszerte a gazdasági tevékenység helyreállítását tűzte ki célul.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »