Kamatcsökkentésben bízva erősödnek az európai tőzsdék

Az árfolyamindexek emelkedésével indulhat csütörtökön a tőzsdei kereskedés az európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján csütörtökön a főbb európai indexek, a londoni, frankfurti és a párizsi 0,3-0,7 százaléknyi emelkedése várható a tőzsdék nyitásakor.

Szerdán az európai tőzsdék nagy, egy-másfél százalékos nyereséggel fejezték be a kereskedést. A piacok megelégedéssel nyugtázták az amerikai Fed keddi kamatcsökkentését, azt remélve a világ többi központi bankjától, hogy követik a példáját. A kanadai jegybank ezt szerdán meg is tette és hasonló lépést várnak a befektetők az Európai Központi Banktól is a jövő héten. A piacok 90 százalék valószínűséggel árazták be az irányadó eurókamat 10 bázispontos csökkentését.

Az Egyesült Államokban Joe Biden kitűnő szereplése a szuperkedden meghozta a vételi kedvet a tőzsdéken is, a Dow Jones index tegnap 27.090 ponton, közel 1200 pont emelkedéssel zárt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még idén EKB-kamatcsökkentés várható

Gyorsan fogynak a demokrata elnökjelöltek

Az olasz tőzsdeindex a többi európai árfolyammutatótól elmaradó mértékben emelkedett a koronavírus-fertőzés megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt, melynek keretében többek között március közepéig zárva tartanak az oktatási intézmények az egész országban.

Az egészségügyi cégek részvényei erősödtek. A svájci Roche Holding AG papírja több mint három százalékkal erősödött, miután a kínai hatóságok bejelentették, hogy a cég egyik készítményét súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmazzák.

A német online élelmiszerkereskedelmi vállalat, a Hellofresh részvénye több mint tíz százalékkal erősödött és ezzel szerdán a Stoxx Europe 600 index legjobban teljesító papírja lett. A cég kedvező éves eredménybeszámolót tett közzé.

Az utazási és üdülési ágazat részvényei gyengültek, az ágazati index több mint másfél százalékkal esett a vírusjárvány keresletcsökkentő hatása miatt.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,49 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,36 százalékkal zárt magasabban. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,44 százalékkal erősödött. Londonban 1,45 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést szerdán az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,19 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,33 százalékkal erősödött. Madridban 1,12 százalék indexnyereséggel zárt szerdán a tőzsde, Milánóban pedig 0,91 százalék volt a nyereség.

Csütörtökön az ázsiai tőzsdeindexek is nagy nyereségeket értek el, miután a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdék négy százalék feletti nyereséggel zárták. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a tokiói tőzsde egy százalékos, a sanghaji két százalékos, a hongkongi szintén két százalékos, a tajvani egy százalékos, a szöuli másfél százalékos nyereséget mutatott.

Az olajár is emelkedik ma, az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 1,60 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 51,95 dolláron, a WTI ára 1,43 százalékkal 47,45 dollárra emelkedett. Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik erősebben 1,1138 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal emelkedett unciánként 1639,49 dollárra.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek