A filmpiac is megszenvedi a koronavírus-járvány hatásait

Bár tavaly rekordévet zárt a globális filmpiac, a szakértők szerint a koronavírus-járvány miatt hetekre vagy hónapokra jelentősen visszaeshet a mozik látogatottsága, ami a becslések alapján máris ötmilliárd dolláros bevételkiesést jelenthet világszerte.

A The Hollywood Reporterben ismertetett adatok szerint 2019-ben a mozik globális bevétele 42,5 milliárd dolláros rekordot ért el, ebből az Észak-Amerikán kívüli bevételek 31,1 milliárd dollárra rúgtak, ami szintén nemzetközi rekord.

A Kínában kezdődött koronavírus-járvány miatt azonban az ázsiai országban számtalan mozi bezárt, emellett Dél-Koreában, Olaszországban és Japánban – a világ harmadik legerősebb filmpiacán – is zuhant a mozik látogatottsága.

Egyes elemzők azzal számolnak, hogy a COVID-19 vírus okozta járvány legalább ötmilliárd dolláros veszteséget okozhatott a visszaesett jegyeladások és a járvány miatt késlekedő produkciók miatt. Ez a becslés megdőlhet, ha további komoly piacokon – köztük az Egyesült Államokban – is kitör a járvány, ahol egyelőre még csak mintegy száz megerősített megbetegedést tartanak nyilván.

A veszteségek konkrét számokban:

  • A világ második legnagyobb mozihálózatával rendelkező Kínában 70 ezer filmszínházat zártak be a járvány miatt, és a korlátozás érzékenyen érinti a hollywoodi és helyi stúdiók bevételeit, valamint a tervezett bemutatókat is. A hagyományos kínai újévi ünnepek alatt tavaly 1,76 milliárd dollárért váltottak mozijegyet a nézők, míg idén összesen 4,2 millió dollárért. Elemzők szerint a kínai veszteség február végére elérte a kétmilliárd dollárt vagy még ennél is többet. A multiplexekben várhatóan a következő hetekben vagy akár hónapokban sem tér vissza a szokásos nagyüzem.
  • Dél-Koreában, amely a világ ötödik legnagyobb mozis piaca, az előző évihez képest a hétvégén 80 százalékkal csökkent a jegybevétel. Egy helyi forgalmazó úgy fogalmazott: a mozik ugyan nyitva vannak, de akár be is zárhatnának. Februárban a dél-koreai mozis bevételek csaknem 70 százalékkal estek vissza. A tavalyi év azonos időszakában 158 millió dollár volt a jegybevétel, most mindössze 52 millió dollár. A mozinézők száma 22,3 millióról 7,3 millióra csökkent.
  • Olaszországban a becslések szerint az ország mozijainak fele zárt be, az átmenetileg szünetelők mind az ország járványtól érintett északi térségében találhatók. A mozis bevételek 44 százalékkal estek vissza a bezárások miatt a járvány ottani kitörésének első hétvégéjén. Az előző évi hasonló időszakhoz képest az elmúlt hétvégén 76 százalékkal volt kevesebb a jegybevétel. Az olasz mozis ágazat tavaly kiemelkedően jó évet zárt, és a járvány megjelenése előtt, valamint januárban még 22 százalékkal magasabb volt a bevétel.
  • Japánban, ahol hétfőn több mint 900 megbetegedést regisztráltak, szintén komoly hatása lehet az ágazatra a járvány kitörésének. Helyi illetékesek már az elmúlt hétvégére is 10-15 százalékos visszaesést becsültek, bár a hivatalos adatok a The Hollywood Reporter szerint még nem állnak rendelkezésre. Abe Sindzó kormányfő múlt csütörtökön a járvány terjedésének megakadályozására április elejéig bezáratta az iskolákat, és arra szólította fel a rendezvényszervezőket, hogy töröljék, vagy halasszák el a nagyszabású sport, illetve kulturális rendezvényeket a következő két hétben.

A koronavírus gazdasági hatása és a vírus miatti félelem még a legjobb forgatókönyvek szerint is komoly következményekkel jár. „A filmek és a legtöbb produkció jól teljesít kedvező gazdasági helyzetben, és még jobban, ha romlik a gazdaság. De ilyenkor is előfordulhat vis maior. Ha az emberek elkerülik a tömeges összejöveteleket, az befolyásolja a mozik látogatottságát és a produkciókat is „- mondta a hollywoodi lap egyik forrása. „Ennek hatása globálisan is észrevehető lesz és növekszik. Az Egyesült Államokban is gyorsan megváltozhat a helyzet” – fűzte hozzá az elemző.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek