Koronavírus-update: az elmúlt nap legfontosabb történései

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket Olaszországban, amely alapján három zónára osztották az országot. A vírus Csehországban is megjelent, Nagy-Britanniában 12 új esetet diagnosztizáltak, Donald Trump amerikai elnök pedig a koronavírus-szűrés bővítését jelentette be vasárnap. Mindeközben Kínában egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

Az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket. Ennek alapján – a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően – három zónára osztották fel Olaszországot. Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. Lombardiában 10 önkormányzat van karantén alatt 47 ezer lakossal, Venetóban a 3500 lakosú Vo’Euganeo.

A sárga zóna Lombardia és Veneto többi részét, Emilia Romagna tartományt, a szintén északolasz Liguriában Savona város térségét, valamint Marche tartományban Pesaro és Urbino városát érinti. Ezeken a területeken március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket, felfüggesztették a sport- és tömegrendezvényeket, a múzeumok korlátozott számban látogathatók, a kórházakban minimálisra csökkentették a látogatási időt. Az óvintézkedések a síelőkre is vonatkoznak: a zártterű síliftek kabinjaiba az eddig engedélyezett utasok egyharmada szállhat be egyszerre.

A sárga zónához tartozó Milánóban tehát továbbra sem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is, pedig korábban Giuseppe Sala polgármester a város kulturális életének újraindítását szorgalmazta a félelem keltette bénultság oldására. A sárga zónában maradt Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol – a Velencében és Udinéban regisztrált újabb betegek miatt – nem tudják újraindítani hétfőtől az oktatást. A lombardiai Bergamo, Piacenza, Cremona, illetve Lodi térségében pedig bezárják a kereskedelmi központokat.

Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

A kormány intézkedéscsomagja az utóbbi egy hétben bevezetett központi és helyi szintű rendelkezéseket foglalja össze. Bár az északi tartományokban korábban bevezetett óvintézkedéseket nem oldották fel, máshol érvénytelenítették a központi egészségügyi hatóságok szerint alaptalanul bevezetett korlátozásokat.

Az új koronavírussal megfertőzöttek száma Olaszországban vasárnap átlépte az 1600-at, a betegek közül 34-en haltak meg. Kórházi kezelésre 639-en szorulnak, a többiek ugyan pozitívnak bizonyultak a koronavírus-teszten, de enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek. A polgári védelmi hatóság legutolsó adataiban 83 gyógyult is szerepel. A vesztegzár térségeiben 18 személy ellen tettek már feljelentést, mivel el akarták hagyni vagy be akartak lépni a karantén alá vont területre. Pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.

Koronavírus: az olaszországi fertőzöttek 38%-át kell kórházban ápolni

Csehországban is felütötte fejét a vírus

Csehországban is megjelent az új koronavírus, rögtön három beteget is találtak. Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek. A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány.

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban, míg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő Milánóban jár egyetemre és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye. Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinél jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki a vírust. Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.

Vojtech szerint mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak. A miniszter hangsúlyozta: a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet és nincs semmi ok a pánikra.

Andrej Babis miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében Csehország leállítja a közvetlen légi kapcsolatokat Dél-Koreával és három nagy észak-olaszországi várossal: Milánóval, Velencével és Bolognával. A cseh hatóságok már korábban leállították a légi kapcsolatokat Prága és Kína között, az állampolgároknak pedig azt javasolták, hogy ne utazzanak a járvány sújtotta országokba, régiókba.

Nagy-Britanniában 12 új esetet azonosítottak

Tizenkét brit állampolgár szervezetében azonosították vasárnap az új típusú koronavírust, így az ismert nagy-britanniai megbetegedések száma 35-re emelkedett.

Chris Whitty, az angol tiszti főorvosi szolgálat vezetője vasárnap délutáni tájékoztatásában közölte, hogy három beteg egy, már korábban azonosított brit koronavírus-fertőzöttel volt szoros kapcsolatban, hatan Olaszországból, ketten Iránból utaztak nemrégiben Nagy-Britanniába. Egy további angliai páciens esetében azonban egyelőre nem sikerült felderíteni, hogy mikor és hol fertőződött meg.

Whitty professzor tájékoztatásából kitűnik, hogy az új fertőzéseket meglehetősen széles földrajzi körben azonosították: Londonból, Manchesterből, valamint Nyugat-Yorkshire, Hertfordshire és Gloucestershire megyékből érkezett bejelentés vasárnap újonnan kimutatott koronavírus-fertőzésekről.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette: Nagy-Britanniában a hatósági intézkedések továbbra is a vírus terjedésének féken tartását célzó szakaszban járnak, ami azt jelenti, hogy az újonnan azonosított, elszigetelt esetekben a fertőzötteket kijelölt kórházakba szállítják és részletesen felkutatják, hogy kikkel álltak kapcsolatban. Hancock szerint azonban szélesebb körű intézkedések is lehetségesek a lakosság biztonságának garantálása és az állami egészségügyi ellátó szolgálat (NHS) tehermentesítése végett. A miniszter ezek közé sorolta a már nyugdíjba vonult orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek listájának összeállítását, iskolák esetleges bezárását vagy a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását. Hancock szerint mindemellett a kormány szükség esetén arra is felhívhatja a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést.

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva az egészségügyi miniszter nem zárta ki egyes brit nagyvárosok zárlat alá vonásának lehetőségét sem, de kijelentette, hogy ennek hatalmas gazdasági és társadalmi ára lenne. Hangsúlyozta azt is, hogy ezek a legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyvek, és a brit hatóságok továbbra is lehetségesnek tartják, hogy a vírusfertőzés terjedésének megfékezését célzó jelenlegi intézkedések elégségesek lesznek.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig több mint tízezer embert vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy nem hordozzák-e az új típusú koronavírust. A tárca megerősítette azt az ajánlást, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában, Makaón, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban vagy Vietnamban járt és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából, azonnal szüntesse be a kapcsolattartást másokkal és értesítse az NHS-t. Azokra is ez az ajánlás érvényes, akik a járvány kiindulópontjának tekintett kínai Hupej tartományban, illetve Iránban és a fertőzéstől érintett olaszországi területeken jártak az elmúlt két hétben, akkor is, ha nem tapasztalnak fertőzéses tüneteket magukon.

Az Egyesült Államokban mostantól többeket szűrnek

A koronavírus-szűrés bővítését jelentette be vasárnap Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Mint írta, a fertőzés szempontjából kockázatos országokból vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.

Trump szombaton jelentette be, hogy azokban az országokban, ahol jelentős mértékű a koronavírus-fertőzés, kötelező szűrővizsgálatot vezetnek be az Egyesült Államokba indulók számára. A szűrés az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából útra kelő utasokra vonatkozik.

Katie Miller, a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálásával megbízott Mike Pence amerikai alelnök szóvivője kifejtette, hogy az elmúlt 14 napban Kínából érkező utasokat már szűrték a vírusra, és ezt a gyakorlatot terjesztik ki most más országokra is. Miller hozzátette: szükség esetén Olaszországon kívül más európai államokban is bevezetik a szűrést.

Az amerikai alelnök az NBC televízió Szemben a sajtóval című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában arra figyelmeztetett: „több fertőzéses eset várható”. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban. Mike Pence bizakodó volt a tekintetben, hogy az Egyesült Államok felkészült a betegség elleni küzdelemre és – ahogyan fogalmazott – „túl lesz rajta”. Elmondta azt is: az egészségügyi szakemberek most azon dolgoznak, hogy feltárják, hogyan fertőződött meg az új típusú koronavírus-fertőzésben elsőként meghalt amerikai állampolgár. Egy ötvenes éveiben járó, meg nem nevezett férfiról van szó, aki az északnyugati Washington államban halt bele a betegségbe szombaton. A napvilágra került információk szerint más, komoly betegsége is volt.

Vasárnap bejelentették a keleti parti Rhode Island állam első koronavírusos megbetegedését is. Az Egyesült Államokban ezzel 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Kaliforniában is megindult a koronavírus terjedése

Az USA-ban is megvan az első másodlagos koronavírus-fertőzés

Kínában javul a helyzet

Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőn jelentett hivatalos adatok alapján. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t.

A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23-a és február 2-a között tetőzött az országban.

A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt „behozatalát”.

Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek