Kezd eluralkodni a belpolitikai káosz Malajziában

Nemzeti egységkormány megalakítását kezdeményezte Mahathir Mohamed lemondott malajziai miniszterelnök, akit II. Abdullah király előző nap ügyvivő kormányfőnek nevezett ki – közölték bennfentes helyi források kedden.

A világ legidősebb miniszterelnökének számító, 94 éves Mahathir Mohamed hétfőn váratlanul lemondott a tisztségéről, távozott pártjából, a Bersatuból, amely pedig kilépett a kormánykoalícióból. Mindez politikai földindulást okozott a délkelet-ázsiai országban. A lépés célja annak a megakadályozása, hogy Mahathir kijelölt utódja, az eddigi koalíciós partner Anvar Ibrahim legyen a kormányfő.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy a régi-új kormányfő hatalma megtartásán dolgozik, szakértők pedig úgy vélik, Mahathir megerősödve kerülhet ki a belpolitikai válságból.

https://www.instagram.com/p/B4zoFQzH0YF/

II. Abdullah – mindeddig példa nélküli módon – kedden megkezdte a törvényhozás tagjainak meghallgatását. Az uralkodó azt próbálja felmérni, hogy hányan szeretnének új választásokat, illetve a kormányfői poszt esélyesei mekkora támogatást tudnának maguk mögött. „Csak legyenek türelemmel. Remélhetőleg megtaláljuk a legjobb megoldást az ország számára” – jelentette ki.

Kedden ugyanakkor négy ellenzéki párt – köztük az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezetek – előrehozott választások kiírására szólított fel, hangsúlyozva, hogy nem támogatnak semmifajta egységkormányt, az új voksolás elmaradása ugyanis instabilitást okozna.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »