DAX-elemzés: a Bayer és a BASF korlátozzák az emelkedést

A német DAX ma újabb történelmi csúcsot állított be, 13.796 pontig jutott az index. Nyitás után azonban lefelé tartó mozgás indult, amihez a heti grafikonon látható folyamatok adhatnak magyarázatot.

● A DAX a hosszútávú emelkedő trendcsatorna felső határát teszteli
● A Bayer (BAYN.DE) és a BASF (BAS.DE) részvényei esnek, miután az amerikai bíróság a felperesek javára döntött egy újabb perben

Az európai tőzsdék a múlt heti zárásnál magasabban indították az új hetet, kihasználva a kínai részvénypiacon ma tapasztalt pozitív hangulatot. Az emelkedés mértéke mostanra ugyanakkor csökkent, a nyitás után ugyanis inkább lefelé vették az irányt az indexek. A portugál és a magyar piac felülteljesítő ma, míg a francia részvények lemaradóban vannak. Szektorszinten az autóipari részvények vezetik ma az emelkedést.

A német DAX ma újabb történelmi csúcsot állított be, 13.796 pontig jutott az index. Nyitás után azonban lefelé tartó mozgás indult, amihez a heti grafikonon látható folyamatok adhatnak magyarázatot. A DAX 2018 vége óta egy emelkedő trendcsatornában mozog és múlt héten elérte ennek a csatornának a tetejét. A 13.800 pontnál lévő zóna ráadásul a 2020 januárjában lezajlott korrekcióból számított külső 127,2%-os Fibo-szinttel is egybeesik. Ha az index mégis magasabbra törne és eltávolodna az emelkedő csatornától, a bikák figyelme a legközelebbi ellenállásra koncentrálódhat, ami a 161,8%-os külső Fibo-szintnél, 14.040 pontnál található.

Emelkednek ma az autóipari szektor részvényei, a hangulat azután javult, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök az autóvásárlásokat támogató nyilatkozatot tett. Hszi jelezte, hogy egyes területeken lazítaná az autóvásárlási limiteket, hogy ezzel is fellendítse a kínai autópiacot.

Tovább kísért a Monsanto

A Bayer (BAYN.DE) számos perrel néz szembe a Roundup gyomirtóval kapcsolatosan, mely termék a Monsanto felvásárlásával jutott a Bayer érdekeltségébe. Az üzletet már ma is úgy jellemzik, mint az egyik legrosszabbat, ami a vállalati szektorban valaha megszületett, de a helyzet tovább súlyosbodhat, miután egy újabb – korábban a Monsanto által gyártott – terméket, a Dicamba gyomirtót is vizsgálni kezdték az amerikai hatóságok.

  • Előzmények:

Egy missouri bíróság 265 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy farmernek, aki azt állítja, hogy a Dicamba megrongálta a barackfáit. A ​BASF (BAS.DE) is érintett az ügyben, így a hírekre mindkét részvény árfolyama negatívan reagált, a Bayer árfolyama jelenleg 2,4%-kal esik, a BASF esetében 1,3% a csökkenés.

Az elemzés hosszabb változata további árfolyamadatokkal, grafikonokkal nyilvánosan elérhető az XTB weboldalán!

Forrás: XTB

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

 

Friss hírek

Leave a Reply