A koronavírus gazdasági hatásai – az XTB áttekintése

A Kínából indult koronavírus-járvány jelenleg a pénzügyi piacok fő mozgatórugója, és bár a piaci reakciók egyelőre mérsékeltek voltak, ez annak is betudható, hogy nagyon nehéz megbecsülni a gazdasági következményeket.

A következő cikkben azt tekintjük át, hogy melyek azok a kulcspiacok, amelyekre a legnagyobb hatással lehetnek a járvánnyal kapcsolatos fejlemények, azaz mely eszközöket érdemes figyelni a következő hetekben.

Adatokra várva

A leginkább kézenfekvő információforrás a kínai kormányzat lenne, ahonnan az értékesítési forgalomról, az ipari kibocsátásról és nemzetközi kereskedelem alakulásáról várnak statisztikai adatokat a befektetők – ezzel azonban két gond is van. Az egyik, hogy a piacok mindig is óvatosan álltak hozzá ezekhez a kormányzati adatközlésekhez, mivel a közölt adatok mindig hihetetlenül kiegyenlítettek, a járvány időszakára pedig még inkább fennáll az adatok mesterséges „kisimításának” az esélye. A másik gond pedig az időzítés: a járvány első szakaszának hatására vonatkozóan a februári jelentések adhatnak támpontot, ezeket azonban csak február 29-én és (PMI-adat) és március 16-án (ipari kibocsátás, értékesítés) fogják publikálni. Ez nagyon hosszú várakozást jelent, a befektetők pedig azonnali információkat akarnak.

Mindez azt jelenti, hogy nem kontrollált információkra és egyedi vállalati hírekre kell hagyatkozniuk. Hallottunk nagy multinacionális vállalatok ideiglenes üzem- vagy üzletbezárásairól, ilyenekről számolt be az Apple, a General Motors, az Ikea, a Starbucks, a McDonald’s vagy éppen a Toyota. 18 kínai acélgyártó a termelés 30%-os csökkentését jelentette be, a makaói szerencsejáték-központokat megkérték, hogy legalább két hétre zárjanak be. Sok egyetemen március elejére tolták ki a tanítási időszak kezdetét. A japán bevásárlóközpontok 5-15%-os forgalomcsökkenést jeleztek a holdújév idejére, a tavalyi adatokat bázisul véve.

Sok tehát a csökkenésre utaló bizonyíték, de nehéz általános következtetést levonni a fentiekből. A leginkább mellbevágó talán a kínai közlekedési minisztérium által publikált adat, melyben a holdújévre vonatkozó utazási statisztikákat közölték: az első napok becslései szerint a vasúti közlekedés 40%-kal esett vissza, de a teljes 10 napos időszakot vizsgálva már 67%-os volt a csökkenés mértéke, míg a légiforgalom 57%-kal zuhant.

Két figyelendő paraméter

Miközben Kínából napi szinten sok apró bizonyíték áramlik, kihívást jelent ezek egységes megítélése, a darabkák összeillesztése. Az első becslések szerint a járvány 0,6% és 1,1% közötti mértékben csökkentheti a GDP-t, de megítélésünk szerint a befektetőknek a járvánnyal kapcsolatban két mutatószámot kell szem előtt tartaniuk, hogy felkészülten várják a piaci mozgásokat: a fertőzöttek számára és a termeléskiesésekre.

Az első feltevésünk, hogy a járvány terjedése Kínán kívül korlátozott lesz, így a kínain kívül más gazdaságok nem bénulnak le szállítási nehézségek és termeléskiesések miatt. Ha ez a feltevés sérül, a piaci hatás rettenetes lehet. Ha a feltevés kitart, akkor a piacok mozgása arról fog szólni, hogy Kína mikor tud visszatérni a rendes kerékvágásba.

A fertőzöttek számának figyelése az alábbi miatt fontos: ha a fertőzöttek számának növekedése lelassul (ez mindeddig nem történt meg), akkor az annak a jele, hogy a járványt sikerülhet kontrollálni. A termeléskiesések pedig egyrészt veszélyesek a kínai gazdaságra nézve, másrészt a kereskedelmi partnereknek is gondot okozhatnak. A koreai Hyundai például máris bejelentett egy üzemleállást, mivel nem érkeztek meg a beszerelendő alkatrészek. A koreai gazdaság nem nagy, de fontos szerepet játszik az ázsiai értékláncban, Hubei tartományban február 14-ig tart a leállás, míg a többi tartományban elvileg február 9-én állnak újra munkába – ezen határidők kiterjesztése komoly hatással lehet a piacokra, így a befektetőknek érdemes figyelemmel kísérni a fenti dátumokat.

Mely piacok a legérintettebbek?  

A járvány a teljes világgazdaságra hatással van, kisebb vagy nagyobb mértékben a legtöbb piacot érinti, de alább kiemelünk négy piaci eszközt, melyet kiemelt figyelemmel érdemes követni. Mind a négy eszköz esetében volt már egy nagyobb eladási hullám, a további mozgásokat pedig a fent tárgyalt tényezők határozzák majd meg.

1. Olaj (OIL.WTI)  – az olajárak nagyot zuhantak, mivel az olajpiac nagyon érzékeny az egyensúlyi változásokra. Kína messze a legnagyobb olajimportőr, a globális import több, mint 20 százalékáért felelős. Az alacsonyabb üzleti aktivitás és a turizmus összeomlása miatt a keresleti oldal igen gyenge, ami az OPEC-et további termeléscsökkentési lépésre kényszerítheti.

Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

2. Réz – a kínai ingatlanpiac eleve kihívásokkal küzd, ha ehhez még egy gazdasági visszaesés is társul, az építési aktivitás is csökken, ami kisebb keresletet jelent a réz piacán. Mivel 2019-ben a globális rézkereslet körülbelül 50%-át (!) Kína adta, egy kínai gazdasági visszaesés a réz árfolyamát is a mélybe küldené.

3. Kínai kompozit index (CHNComp) – a kínai vállalatok profitja év/év alapon már decemberben 6,3%-os csökkenést mutatott – még a járvány kitörése előtt. Az index a kínai gazdaság teljesítményének leginkább kitett mutató, a figyelendő kulcsszint 9800 pontnál található.

4. Dél-koreai index (KOSP200) – a koreai gazdaságra erősen negatív hatással lehetnek a kínai üzemleállások. A dél-koreai piac szépen emelkedett a félvezetőszektor erősödése nyomán, a kilátások azonban most hirtelen sötétebbé váltak, a 273 pontnál található támaszt érdemes szem előtt tartani.

Forrás: XTB

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »