Egymásnak ellentmondó gazdasági adatok érkeztek Kínából

Három hónapos mélypontra esett vissza a kínai szolgáltatószektor növekedése januárban a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint, ami ellentmond a kínai statisztikai hivatal múlt héten kiadott számításainak.

A gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzési menedzser-indexe (BMI) a decemberi 52,5 pontról 51,8 pontra csúszott vissza az év első hónapjában, miközben elemzők 52,6 pontos eredményt, vagyis a növekedés ütemének gyorsulását jósolták.

A kínai statisztikai hivatal ezzel szemben a múlt pénteken arról számolt be, hogy a szolgáltató szektor teljesítménye enyhe bővülést mutatott januárban. Az eltérés hátterében az állhat, hogy a Caixin/Markit felmérés inkább a kivitellel foglalkozó kisvállalatokra helyezi a hangsúlyt, bár a kínai szervektől nem áll távol az adatközlések kisimítása sem, éppen ezért a hivatalos adatközléseket mindig is szkeptikusan fogadták a befektetők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A gazdaságra is veszélyt jelent az új kínai koronavírus-járvány

A koronavírus gazdasági hatásai – az XTB elemzése

Az új megrendelések állománya a szektorban kis mértékben nőtt januárban. A belföldi kereslet ugyan enyhén mérséklődött, de a külföldi megrendelések állományában némi bővülés történt. A foglalkoztatottság terén alig történt változás a szolgáltatóiparban, az erre vonatkozó részmutató 16 havi mélyponton állt az év első hónapjában.

A következő 12 havi kilátásokat illetően a szektorban működő vállalatok bizalma jelentős mértékben nőtt januárban, ami elsősorban annak tudható be, hogy az Egyesült Államokkal megkötött kereskedelmi részmegállapodás nagyobb derűlátásra adott okot az export vonatkozásában. A BMI 50 pont fölötti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a visszaesését jelenti.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzési menedzser-index januárban szintén mérséklődött: a decemberi 52,6 pontról 51,9 pontra csökkent, ezzel már második hónapja mutat gyengülést.

A januári adatok azonban még csak minimális mértékben tükrözhetik az országot sújtó új koronavírus járvány gazdasági hatásait.

A járvány megfékezésének érdekében országszerte számos óvintézkedést vezettek be, amelyekhez a Kínában működő bel- és külföldi nagyvállalatok is csatlakoztak, többen léptettek életbe a tevékenységüket bizonyos mértékben visszaszorító, ideiglenes intézkedést. Az aggodalmak szerint ráadásul a belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét az egészségügyi válsághelyzet, ami a kínai gazdaság teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »