Törökország tovább harcol a szíriai kormányerők ellen

Törökország nem engedi meg a szíriai kormányerők további előrenyomulását Idlíbben, az utolsó, még a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai tartományban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az Anadolu török állami hírügynökség keddi jelentése szerint.

„A rendszer további területeket akar nyerni Idlíbben, ártatlan embereket menekülésre kényszerítve, akik a határunk felé tartanak. Nem tesszük lehetővé a rendszer számára, hogy teret nyerjen, mert ez csak nehezítené a terheinket” – jelentette ki Erdogan hétfői ukrajnai látogatásáról hazafelé tartva a repülőgépen.

Előző nap heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban, több mint húszan haltak meg. Hétfőre virradóra a szíriai kormányerők tüzérségi támadásában nyolc török katona halt meg, Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt, legalább 13 embert megölve.

„Úgy gondolom, hogy a műveletünk alapos lecke volt a számukra, de nem fogunk megállni, ugyanilyen eltökéltséggel folytatjuk” – szögezte le a török elnök.

A szíriai kormányerőknek a török katonák elleni támadása az idlíbi fegyverszünetről megkötött orosz-török megállapodás megsértése” – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy ennek természetesen következményei lesznek a damaszkuszi rendszerre nézve.

A török elnök, aki előző nap Damaszkusz szövetségese, Moszkva szemére vetette, hogy nem tartja be vállalt kötelezettségeit, kedden finomabban fogalmazott.

„A jelen szakaszban nem kell konfliktust vagy nagyszabású vitát kezdeményezni Oroszországgal. Több stratégiai kezdeményezésünk is van Oroszországgal” – mondta, utalva a számos területen, így az energiaiparban, az idegenforgalomban és hadiiparban meglévő partneri viszonyra. A török elnök kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy Ankara lemondana az SZ-400 orosz légvédelmi rendszerek vásárlásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Erdogan kedd este telefonon beszélt a Bassár el-Aszad elnök rendszerét támogató Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal. A török elnök figyelmeztetett, hogy Ankara „a lehető legkeményebben torolja meg a szíriai kormányerők esetleges újabb támadását katonái ellen”.   Erdogan kijelentette, hogy Ankara „a jövőben is élni fog a legitim védelemhez való jogával egy újabb hasonló támadás esetén – közölte a török elnöki hivatal.

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint a török kezdeményezésre létrejött telefonbeszélgetés során  Putyin és Erdogan egyaránt aggodalmát fejezte ki a helyzet kiéleződése miatt az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy megugrott a terrorista csoportosulások aktivitása, ami számos polgári áldozathoz vezetett.

A közlemény szerint a felek hangoztatták, hogy maradéktalanul végre kell hajtani az Idlíb ügyében megkötött orosz-török megállapodásokat, amelyek a szélsőségesek semlegesítésére irányuló közös erőfeszítések fokozásáról rendelkeznek. A két elnök megállapodott abban, hogy elsősorban a két ország védelmi tárcája által haladéktalan lépések történjenek a hatékonyabb szíriai fellépés koordinációja érdekében. Az orosz elnöki hivatal arról számolt be, hogy a felek támogatásukról biztosították a genfi alkotmányozó bizottság keretében folytatott szíriai rendezési párbeszédet.

Putyin és Erdogan kitért a líbiai rendezésre, hangsúlyozva a január 12-én meghirdetett fegyvernyugvás és január 19-i berlini nemzetközi konferencián elért megállapodások betartásának fontosságát.

Annak ellenére, hogy a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban egymással szembenálló táborokat támogatnak, Törökország és Oroszország 2016 óta erősítette az együttműködését a területen. Ankara amiatt ellenzi a szíriai kormányerők nagyszabású idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé, ahol már több mint 3,6 millió szíriai menekült él.

Ankarát egyébként sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hatalmazta fel, sem Damaszkusz nem kérte fel arra, hogy beavatkozzon Szíriában. Katonai fellépését a szomszédos országban a NATO sem biztosította támogatásáról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »