Nagy pénz, nagy foci – a világ leggazdagabb klubtulajdonosai

Az amerikai sportokkal ellentétben az európai sportkultúrában nincsen jelen a fizetési sapka fogalma, amely kiegyenlítené a csapatok költéseit, és kiegyensúlyozottabbá tenné a bajnokságokat. Érdekes kérdés, hogy egyáltalán lenne-e rá igény, de ezt lehet, hogy sosem tudjuk meg. Tehát a jelenlegi piaci körülmények között egy futballcsapat sikerességének releváns tényezője, hogy mennyire gazdag a csapat tulajdonosa, és a pénzéből mennyit szán a klubra.

A 2000-es években egy teljesen új modell alakult ki a futball üzleti részében: egyre nagyobb mértékben volt jelen a televízió, és ezáltal a reklámok mértéke is növekedést mutatott, így egyre jobban megérte labdarúgóklubot üzemeltetni. A hagyományos topklubok mellé elkezdtek felérni az úgymond összevásárolt csapatok: ezek a csapatok úgy néztek ki, hogy érkezett egy gazdag tulajdonos, aki százmilliókat ölt bele az átigazolásokba, és így a korábban még átlagos csapatból egy komoly élklubot faragott.

Az egyik első ilyen esetet Roman Abramovics és a Chelsea produkálta. Az orosz üzletember 2003-ban vette meg a londoni csapatot, amely előtte sem számított rossznak, hiszen 1997-ben és 2000-ben is megnyerték az FA-kupát, de mégis mindent elmond a klubról, hogy az orosz milliárdos érkezése előtt mindössze 1 bajnoki címet nyertek az 1954-55-ös szezonban, és a Bajnokok Ligája részvétel is csak egyszer jött össze a kékeknek.

Ahogy megérkezett Abramovics és a milliárdok, a sikerek is elkezdtek gyarapodni. A klub irányítását 2004-ben átvette az előtte a Portóval bravúros BL-győzelmet arató José Mourinho, akinek a kérésére rengeteg játékos érkezett. A 2004-05-ös szezonban és az azutáni bajnoki kiírásban is bajnok lett a Chelsea. Mindent elmond erről a modellről, hogy Abramovics Londonban autózgatott, amikor meglátta a Tottenham Hotspur stadionját, amit korábban kinézett magának, és azt mondta, hogy ez rosszabb, mint Omszk, így végülis Abramovics lemondott a Tottenham megvételéről. Ha esetleg a Tottenham csapatánál kötött volna ki, akkor nem kizárt, hogy ez a londoni csapat ért volna el nagy sikereket.

A pénz azonban a Chelsea-be ömlött, és a csapat topklubbá nőtte ki magát, így már nem voltak elegek a bajnoki címek. A csapat 2008-ban Bajnokok Ligája döntőt játszhatott, de ekkor egy szerencsétlen Terry elcsúszás akadályozta meg őket a tróntól, viszont a dicsőség 2012-ben összejött a Bayern München ellen. A klub 18 trófeát nyert meg Abramovics érkezése óta, és az ezüstérmekről és a különböző kupákban elért döntőkről még szó sem esett. A Chelsea elnöke jelenleg az 5. leggazdagabb klubtulajdonosnak számít.

A Manchester City is hasonló utat járt be

A Premier League világából még egy hasonló példa van, mint a londoniaké, ez a Manchester City csapatához köthető. A City a Chelsea-hez hasonlóan egy korrekt klub volt, de a sikereket ekkor még nem bajnoki címekben és minél jobb Bajnokok Ligája helyezésben mérték a csapatnál.

A változás 2008-ban következett be, amikor az arab milliárdos Manszúr bin Zajed al-Nahjan sejk lett a csapat tulajdonosa, aki 2010-re már több mint 325 millió fontot költött játékosok vásárlására. Azonban az eredmények nem érkeztek meg egyből úgy, mint a Chelsea-nél, akik egyből rátaláltak Mourinhóval a trófeákhoz vezető ösvényre.

A csapattól el is küldték a vezetőedzőt, Mark Hughest és 2009-ben Roberto Mancini vette át a szakmai munkát, akinek először a 2010-11-es szezonban az FA-kupa győzelem jött össze, majd a következő idényben már a Premier League-et is megnyerte a csapat. Ezután Manuel Pellegrini is nyert egy bajnokságot a csapattal vezetőedzőként, és 2016-ban kezdődött a Guardiola-éra, ami azóta is tart. A spanyol mester 3 év alatt két bajnoki címet szerzett a csapattal, a Bajnokok Ligájában azonban még mindig nem sikerült maradandót alkotniuk.

A Manchester City új logója a manchesteri városháza homlokzatára vetítve. Kép forrása: mancity.com

A klub 13 trófeát nyert al-Nahjan érkezése óta, aki azóta is töretlenül tömi a pénzt a csapatba, egy kimutatás szerint a Manchester City jelenlegi keretére összesen 1,014 milliárd eurót költöttek egy online szerencsejáték oldal szerint. Az arab milliárdosnak több csapata is van és a világ 100 leggazdagabb embere közé tartozik.

Az üzletember jelenleg Abu-Dzabi miniszterelnök-helyettese, és a második leggazdagabb klubtulajdonos a világon, ezen a listán csak a RedBull tulajdonosa Dietrich Mateschitz előzi meg.

  • Az 5 leggazdagabb klubtulajdonos a világon:

1. Dietrich Mateschitz – New York Red Bulls, RB Leipzig

2. Manszúr al-Nahján – Manchester City, New York City

3. Agnelli család – Juventus

4. Philip Anschutz – LA Galaxy

5. Roman Abramovics – Chelsea

A cikk szerzője: Halmos Attila

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »