Hány repülő van fent egyszerre a levegőben?

Azt gondolhatja, hogy a légi utazás valamelyest a luxusszolgáltatások közé tartozik, és olcsó repülőjegy csak különleges körülmények között elérhető. Nem jól gondolta! A légi személyszállítás évről évre népszerűbb, közben pedig a jegyárak majdnem mindenki számára megfizethetővé váltak, beleértve az idősebb korosztályokat is.

Repülők ezrei

Tűnődött már el azon, hogy vajon hány utasszállító repülőgép közlekedik 24 óra alatt szerte a világon? Gondoljon csak bele. Ha elkezd találgatni, valószínűleg néhány százas, esetleg néhány ezres nagyságrendre fog tippelni. A valóság sokkal meglepőbb. A napi járatok statisztikája azt bizonyítja, hogy a légi üzlet teljes lendületben van. A napi közlekedő járatok száma először 2018. június 29-én ért el történelmi szintet.

Mi történt ezen a napon? Az egyik legnagyobb repülési nyomkövető portál, a Flightradar24 adatai szerint ezen a napon 202 ezer repülőjárat szállított utasokat. Ez hatalmas szám, ráadásul azon a napon sem csak utasszállító gépek repültek.

Légi közlekedési dugó

Ha önmagában a járatok száma nagynak tűnik, gondoljon bele, hogy mi történhetett akkor, amikor a légi forgalom elérte a csúcspontot. Nos, abban a pillanatban pontosan 19285 repülőgép volt úton.

Ez a szám nem csak abban a tekintetben jelentős, hogy hány embernek kell rendszeresen utaznia repülőgépen. A repülőtéri szolgáltatások megszervezésének szempontjából is, hogy zökkenőmentesen működjön a számtalan légi menetrend.

Egyre több és több lesz belőlük!

A 2018 júniusi rekordszámok ma már nem számítanak különlegesnek, a napi 200 ezer járat szintjét azóta rendszeresen felülmúlják, 2019. szeptember 27-én a repülőjáratok száma például meghaladta a 210 ezret. Ráadásul ez akkor történt, amikor a repülős piac meglehetősen instabil volt és a turisztikai főszezon már véget ért.

A számokat tekintve a jövőben még gyakoribb utazásokra számíthatunk. Annak ellenére is, hogy néha egyes légitársaságok leállásáról vagy csődjéről hallani, más vállalkozások viszont úgy döntenek, hogy új gépekbe fektetnek be vagy felvásárolnak kisebb társaságokat és új piacokat szereznek.

Olcsó repülőjegy

A légitársaságok mindent elkövetnek, hogy rászoktassák a turistákat arra, hogy az ő szolgáltatásaikat válasszák. Ennek egyik módja az olcsó repülőjegy kínálása. Ezt a tendenciát ragyogóan támogatják a különféle turisztikai keresőmotorok, amelyek segítenek Önnek bármelyik jegy megszerzésében még a legproblémásabb, több megállást magában foglaló útvonalakon is.

Ezek az utak néha több különböző légitársaság szolgáltatásainak használatát igénylik, a keresőmotorok pedig optimalizálják az eredményeiket, mint ahogy az eSky.hu-n lévő is, lehetővé téve nemcsak a legjobb ajánlatok megtalálását, hanem az utazással töltött idő minimalizálását is az egymással legjobban összhangban lévő járatok megtalálásával.

Az olcsó repülőjegyek népszerűségének gyors növekedése könnyen tetten érhető bármelyik statisztikára pillantva. Csak Magyarországon évente nagyjából 12 százalékkal nő az olcsó repülőjegyek népszerűsége. Ez nagyon sok, és vannak olyan országok, ahol mindennaposnak mondható a repülő használata a belföldi utak során is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »