Erdogan megcélozta az egyszámjegyű alapkamatot

A vártnál nagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja, és egyben jelezte, hogy végéhez közeledik az agresszív lazítási ciklus az infláció stabilizálódásával és a recesszióból kilábaló gazdaság élénkülésével párhuzamosan.

A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott ülésén 200 bázisponttal, 14,0 százalékról 12,0 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot – a Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok 150 bázispontos csökkentést vártak.

A jegybanki döntés azonnal nem gyakorolt különösebb hatást a török líra árfolyamára, a dollárral szemben a líra enyhén erősödött a döntés kihirdetése után, a reggeli 5,79-es szintek után jelenleg 5,77 alatt születnek a kötések.

A török jegybank öt hónapon belül negyedik alkalommal hajtott végre jelentős kamatcsökkentést, hogy megpróbálja élénkíteni a gazdaságot.   A monetáris döntéshozó testület júliusi ülésén 425 bázisponttal, 19,75 százalékra, szeptemberben 225 bázisponttal 16,50 százalékra, októberben pedig 200 bázisponttal 14,00 százalékra vitte le az egyhetes repokamatot a gazdaság teljesítményének mérsékelt javulására hivatkozva.

Az egyhetes repokamat tavaly szeptembertől idén júliusig állt 24,0 százalékon. A jegybank előzőleg pár hónap alatt, összesen 11,25 százalékponttal volt kénytelen emelni az alapkamatot, hogy támogassa a török lírát a gazdaságot recesszióba taszító devizaválsággal szemben.

A török líra mintegy 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, az éves összevetésű infláció pedig 15 éves csúcsra, 25 százalék fölé szökött fel tavaly. Idén szeptemberben és októberben már egyszámjegyűre lassult a pénzromlás éves üteme, ám novemberben újra 10 százalék fölé emelkedett.

Törökország gazdasága három egymást követő negyedév után az idei harmadik negyedévben újra növekedésre váltott, éves összevetésben 0,9 százalékkal bővült. Törökország hazai összterméke mindössze 2,6 százalékkal bővült tavaly az egy évvel korábbi 7,4 százalékos növekedés után.

Piotr Matys, a Rabobank elemzője szerint a török jegybank várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot, mígnem a piacok heves ellenállásába nem ütközik.

Recep Tayyip Erdogan török államfő régóta sürgeti, hogy a jegybank csökkentsen kamatot a gazdaság élénkítése céljából. Az elnök hétfőn arról beszélt, hogy jövőre egy számjegyben lesz mérhető az infláció és az alapkamat is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek