Beiktatták hivatalába az új argentin elnököt

Kedden beiktatták hivatalába Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét.

Az október 27-i elnökválasztást a mérsékelt baloldali ellenzék jelöltjeként megnyerő Fernández kedden kormányzati tervet terjesztett elő a parlamentben az országot sújtó élelmiszerhiány ellen. „Több mint 15 millió ember szenved az élelemhiánytól ebben az országban, amely a világ egyik vezető élelmiszertermelője” – hangsúlyozta. „Kenyér nélkül nincs jelen, sem jövő, kenyér nélkül az élet csak szenvedés” – fűzte hozzá.

A 60 éves politikus egyben gazdaságélénkítő tervet jelentett be egy nagyszabású hitelprogrammal, amely alacsony kamatokkal elégítené ki a hazai keresletet. Leszögezte, hogy számára a gazdaság fellendítése fontosabb, mint az ország külföldi tartozásait rendezni.

„Az országnak megvan az akarata, de nincs lehetősége arra, hogy fizessen. Gazdasági növekedés nélkül nem lehet az adósságokat tartósan rendezni” – mutatott rá Fernández. Az elnök a társadalmi megosztottság áthidalását is ígérte parlamenti beszédében.

A magát a nép embereként hirdető politikus ezüst színű, Toyota márkájú autójában hajtott a törvényhozás épületéhez. Az úton végig éljenző tömeg kísérte.

Buenos Aires, 2019. december 10.
Alberto Fernández új argentin államfő (b) és leköszönő hivatali elődje, Mauricio Macri a tisztség átadásán a Buenos Aires-i parlamentben 2019. december 10-én. Fernández a mérsékelt baloldali ellenzék jelöltjeként az október 27-i elnökválasztáson nyerte el a tisztséget a konzervatív Macritól.
MTI/AP/Natacha Pisarenko

Mauricio Macri volt elnök konzervatív kormánya magas államadósságot, tartós recessziót és a lakosság 40 százalékát sújtó szegénységet hagyott maga után. Az egykor tehetős latin-amerikai állam mára mély gazdasági és pénzügyi válsággal küzd. Az infláció meghaladja az 50 százalékot.

Fernández alelnökét, Cristina Kirchnert szintén kedden iktatták be hivatalába. A volt elnöknő, aki 2007-ben váltotta a hatalomban azóta elhunyt férjét, Néstor Kirchnert, 2015-ig vezette az országot. Cristina Kirchner vitatott személyiség, ugyanis több eljárás is folyik ellene korrupció gyanúja miatt.

A politikusnő májusban javasolta elnökjelöltnek Fernándezt, miközben magának az alelnöki tisztséget tűzte ki célul, szakértők szerint részben azért, hogy mentességet élvezzen a büntetőeljárások alól.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »