Ismét durvul a helyzet Hongkongban

Több összecsapás is történt a rendőrök és a kormányellenes tüntetők között az éjszakába nyúló hongkongi megmozdulásokon, miután közel két hét viszonylagos nyugalmat követően vasárnap újra tízezrek vonultak utcára – olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

Egy héttel a demokráciapárti jelöltek elsöprő győzelmét hozó helyhatósági választások után napközben békés felvonulást tartottak a városban, de a demonstráció estére több helyen ismét erőszakba torkollott: tiltakozók egy-egy csoportja a szárazföldi Kínával kapcsolatba hozható üzleteket és éttermeket, illetve állomásokat rongált meg, valamint téglákat dobált a rendőrök közé, utakat torlaszoltak el, továbbá egy rendőrségi járműre Molotov-koktélt hajítottak, mire a rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

A békésnek induló felvonuláson sokan gyermekeikkel vettek részt, és a tüntetők ismertetőjelének számító fekete ruházatot viseltek. A megmozdulás kezdete után egy órával azonban a rendőrség állítása szerint a demonstrálók egy része füstbombákat hozott működésbe, ezért a rendőrség könnygázt vetett be az utcákon sűrűn hömpölygő tömeg szétoszlatására.

Az egy héttel ezelőtti, körzeti bizottsági választásokon a demokrata párti jelöltek a 452 helyből összesen 392-őt nyertek meg, ami megfigyelők szerint arra utal, hogy a város lakosságának jelentős része a tüntetők oldalán áll a Peking-párti kormányzattal szemben. A vasárnapi megmozdulás, amelynek azt a címet adták, hogy „Ne feledjük, miért kezdtük”, azt az üzenetet hordozta, hogy a demonstrálók a választási győzelem után sem hagynak fel akcióikkal, egészen addig, amíg követeléseiket nem teljesítik – írja a SCMP.

Hongkong, 2019. december 1.
Kormányellenes tüntetőkre fog fegyvert egy rohamrendőr Hongkongban 2019. december 1-jén.
MTI/AP/Vincent Thian

A jövő héten hetedik hónapjába lépő tüntetéshullámot eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mára azonban a várost irányító kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A tüntetők – a törvénymódosítás visszavonásán túl – a demonstrációkon alkalmazott rendőri intézkedések független kivizsgálását, a június 12-i események „zavargássá” minősítésének visszavonását, az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását, valamint az általános választójog bevezetését követelik.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Megérkezett Kína válasza a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvényre

Mindeközben Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő hétfőn bejelentette, hogy Peking felfüggeszti az amerikai hadihajók és repülők engedélyeit Hongkong megközelítésére, és több amerikai civil szervezet ellen vezet be szankciókat a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvény miatt.

A szóvivő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egyes amerikai civil szervezetek – köztük említette a Human Rights Watchot – arra buzdították a hongkongi kormányellenes tüntetőket, hogy „erőszakos bűncselekményekben vegyenek részt”, miközben szakadár ideológiát népszerűsítettek a tiltakozók körében.

Donald Trump amerikai elnök szerdán írta alá a Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye című jogszabályt, amely előírja, hogy az amerikai kormányzat évente vizsgálja felül Hongkong helyzetét mind pénzügyi, mind pedig emberi jogi szempontból. A jogszabály megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen. Peking csütörtökön súlyos beavatkozásnak minősítette a lépést, és retorziókat helyezett kilátásba.

A külügyminisztérium szóvivője hétfőn hangsúlyozta: Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az olyan kijelentésekkel és tettekkel, amelyekkel beavatkozik Hongkong és Kína belügyeibe. Hua hozzátette: Peking a helyzet alakulásának függvényében további lépésekre készül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »