Tényleg enyhül az olasz migrációs politika az új vezetés alatt

Az Open Arms spanyol civilhajó 62 bevándorlóval a fedélzetén kikötési engedélyt kapott a dél-olaszországi Tarantóban, a szintén spanyol Aita Mari pedig 78 emberrel a fedélzetén a szicíliai Pozzalóban – közölte az olasz belügyminisztérium hétfőn Rómában.

A két hajó két napja várt Szicília keleti partjainál a partraszállási engedélyre. Az Open Armst üzemeltető Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) közlése szerint a viharos időjárás miatt a hajó egyelőre nem tudja megközelíteni a kijelölt dél-olaszországi kikötőt.

Az olasz belügyi tárca vasárnap este engedélyezte az Ocean Viking megérkezését a szicíliai Messinába. A két francia szervezet, az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója 213 emberrel ért partot.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint az utóbbi napokban közel 800-an indultak el tucatnyi csónakkal és hajóval a líbiai partokról. A kivándorlók felét a líbiai parti őrség feltartóztatta, másik részüket az NGO-hajók vették fedélzetükre. Líbia jelezte a civilhajóknak, hogy az észak-afrikai ország partján kössenek ki, de ezt az NGO-k elutasították, és Máltától, valamint Olaszországtól kértek kikötést.

A bevándorlók elhelyezésével kapcsolatban szeptemberben kötött máltai megállapodás négy aláírója, Franciaország, Németország, Málta és Olaszország a civilhajókkal az utóbbi két napban Olaszországba érkezett több mint 350 migráns európai szétosztását sürgette az Európai Bizottságnál.

Szombaton egy Líbiából önerőből majdnem Lampedusa szigetéig eljutott migránscsoport hajója felborult a dél-olaszországi sziget partjainál: 149 embert sikerült kimenteni, öt holttestet találtak. A bevándorlók beszámolói szerint 170-en voltak a tíz méteres hajón. Az eltűntek keresését az olasz hatóságok két és fél nap után leállították.

Lampedusa, 2019. november 24.
Illegális bevándorlókat keres a vízben az olasz parti őrség hajója a Szicíliához tartozó Lampedusa szigeténél 2019. november 24-én, miután felborult egy Európába igyekvő migránsokat szállító halászhajó a sziget partjai előtt.
MTI/AP/Mauro Seminara

A líbiai partoknál jelenleg a Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi hajója tartózkodik, és az Ocean Viking is készen áll ide visszatérni.

A jelenlegi olasz kormány „nyitott kikötők”-politikáját kritizáló Matteo Salvini, a Liga párt vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán megjegyezte: „az NGO-k parancsolnak, a belügyminisztérium pedig engedelmeskedik (…) Ez a tehetetlenek kormánya, akik letolják a gatyájukat az EU előtt! A nyitott kikötőkkel több az indulás, több a halott a tengeren, és több az emberkereskedők bevétele. Szégyen!” – írta Matteo Salvini.

Salvatore Martello lampedusai polgármester úgy nyilatkozott, hogy a sziget lakói ismét a Földközi-tenger sírásóivá váltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »