Körvonalazódnak a decemberi brit választás szövetségei

A BBC tegnapi kétórás, éjszakába nyúló választási műsorában a pártok vezetői ezúttal nem egymással vitáztak, hanem a meghívott, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszoltak. Az est során színt vallott Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére is, aki mindeddig nem nyilatkozott arról, hogy pontosan milyen álláspontot képvisel majd az előrehozott választások kampányában.

A BBC választási műsorában Boris Johnson és Jeremy Corbyn mellett részt vett Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos párt, a Liberális Demokraták vezetője is. A politikusok nem egymással vitáztak, hanem egymás után léptek a pódiumra, és egyenként fél órán át a meghívott, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszoltak.

A konzervatív párti kormányfő, Boris Johnson kijelentette: ő nem akart volna decemberben parlamenti választást tartani, de ez elkerülhetetlenné vált, miután a választási kampány kezdetén feloszlatott előző törvényhozás „blokkolta a Brexitet”, az eddigi parlament megakadályozta a brit EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés végrehajtását.

Boris Johnson a műsorban kijelentette: azt szeretné, hogy „a jövő év fantasztikus év legyen”, de ehhez az szükséges – tette hozzá -, hogy „véghezvigyük a Brexitet”. A brit kormányfő szerint a brit gazdaságot sem lehet mozgásba lendíteni, amíg a Brexit-folyamat le nem zajlik. Kijelentette: semmi más nem okoz olyan mértékű „bizalmi korróziót” a brit politikában, mint az, hogy három és fél évvel a kilépésről döntő népszavazás után még mindig lezáratlan a Brexit ügye.

Johnson szerint az Egyesült Királyság a Brexit január 31-i határnapján kilép az EU-ból, mivel megvan a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás.

A Munkáspárt tovább csúsztatná a kilépést

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanebben a műsorban megerősítette, hogy ha pártja a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választáson kormányra kerülne, új Brexit-megállapodásról kezdene tárgyalásokat az Európai Unióval (EU), és az egyezményt népszavazásra bocsátaná.

Corbyn felfedte, hogy a Labour által tervezett EU-referendum kampányában ő semleges állásponton lenne, vagyis sem az új Brexit-megállapodás elfogadása, sem a további brit EU-tagság mellett nem kampányolna.

A Munkáspárt vezetője most először válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy egy esetleges újabb EU-népszavazáson ő személyesen a további brit EU-tagság vagy a kilépés mellett kampányolna-e.

A Labour minap ismertetett választási programja leszögezi: ha a december 12-i parlamenti választáson a párt kormányra kerül, új megállapodást kíván kötni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná. A Munkáspárt programja szerint a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az unió teljes jogú tagja.

Jeremy Corbyn eddig nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy a tervezett népszavazáson ő az új Brexit-megállapodás vagy a bennmaradás mellett kampányolna. A BBC péntek esti választási műsorában azonban az erre vonatkozó kérdésre kijelentette: miniszterelnökként semleges álláspontra helyezkedne a kampányban annak érdekében, hogy a választók döntését hitelesen teljesíthesse. A Munkáspárt vezetője külön hangsúlyozta, hogy a választók ezt most hallhatták tőle először.

A skót függetlenség kérdése és a koalíciós lehetőségek

Jeremy Corbynt megkérdezték arról is, hogy miniszterelnökként támogatná-e az újabb skót függetlenségi népszavazást, de a Labour vezetője úgy válaszolt, hogy a munkáspárti kormány első két évében biztosan nem.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője – aki már jövőre szeretne referendumot tartani Skócia függetlenségéről – a BBC-műsorban ugyanakkor kijelentette: ha a decemberi választáson a Konzervatív Párt nem szerezne abszolút többséget, ő kész lenne támogatni egy kisebbségi munkáspárti kormányt, ha Corbyn beleegyezne a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásába.

Sturgeon egyenes utalást tett arra, hogy meggyőződése szerint a Munkáspárt vezetője hajlana a kompromisszumra ebben a kérdésben, ha ezen múlna, hogy az SNP támogatásával kormányt alakíthasson.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője azt mondta, hogy ő is kész lenne „együttműködni” Corbynnal a konzervatívok újabb kormányalakításának megakadályozása végett, de koalícióra nem lépne a Munkáspárttal. A skóciai függetlenségi népszavazást ugyanakkor a liberális párt sem támogatja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »