Az USA-nak nincs többé problémája a ciszjordániai zsidó telepekkel

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn tartott sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: nem kíván foglalkozni Ciszjordánia leendő státuszával, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Az Európai Unió azonnal elhatárolódott az amerikai döntéstől, és egy brüsszeli közleményben megerősítette, hogy továbbra is elítéli az izraeli kolonizációt. „Az Európai Unió álláspontja a palesztin területen folyó izraeli kolonizációval kapcsolatban világos és változatlan: minden telepítési tevékenység törvényellenes, és veszélybe sodorja a kétállami megoldást és a tartós béke kilátásait” – hangsúlyozza a közlemény.

A Palesztin Hatóság véleménye szerint a washingtoni döntéssel „az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban”. Az USA lépése azt a veszélyt idézi fel, hogy „a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel. Nincs rá joga és nincs felhatalmazva arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket” – hangsúlyozza a Rámalláhban kiadott állásfoglalás.

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanakkor mostantól fogva „nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »