Irán az USA-t sejti a hétvégi zavargások mögött

Teherán hétfőn azzzal vádolta meg Egyesült Államokat, hogy beleavatkozik az ország belügyeibe, miután Washington támogatásáról biztosította „az iráni népet” az üzemanyagár-emelkedés elleni tüntetések idején.

„Amint már csaknem másfél évvel ezelőtt is mondtam, az Egyesült Államok veletek van” – írta szombaton egy közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Ezekkel a szavakkal „az amerikai külügyminiszter a lázadók egy csoportját támogatta” – reagált erre szintén közleményben az iráni külügyminisztérium. „A nemes iráni nép jól tudja, hogy az ilyen jellegű képmutató megjegyzések nem az őszinte együttérzés kifejeződései” – tették hozzá.

Vasárnap a washingtoni Fehér Ház saját közleményében azt írta: „Támogatja a békés tüntetéseket az iráni rezsim ellen, és elítéli az erő alkalmazását a demonstrálókkal szemben.”

Teherán, 2019. november 17.
Tüntetők egy lángoló autónál Teheránban 2019. november 16-án, miután a kormány az üzemanyagárak jelentős emelését és a jegyrendszeralapú tankolás bevezetését helyezte kilátásba.
MTI/EPA

Péntek este kezdődtek tüntetések több iráni városban, mert a kormány váratlanul bejelentette, hogy jegyrendszert vezet be az üzemanyag-kereskedelemben, egyúttal jelentősen emeli a benzin árát. Haszan Róháni államfő közölte, hogy az áremelésből származó bevételből segítik az anyagi nehézségekkel küszködő irániakat, a lakosság mintegy 75 százalékát. A tüntetők több helyen erőszakosak voltak, randalíroztak, emiatt a rendőrség fellépett ellenük. Az összecsapásokban legkevesebb két ember – egy civil és egy rendőr – meghalt. A rendőrség több mint 40 embert őrizetbe vett.

Dzsafar Montazeri iráni főügyész már szombaton azt állította, hogy a megmozdulások felbujtóit külföldről irányítják, az akciók törvénytelennek és bűncselekménynek tekintendők.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »