Decemberben folytatódhatnak az amerikai-észak-koreai tárgyalások

A nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalások decemberi újrafelvételét javasolta az Egyesült Államok Észak-Koreának, mégpedig a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által szabott, év végéig szóló határidő lejárta előtt – közölte a phenjani vezetés főtárgyalója csütörtökön.

Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló, akit az állami sajtó idézett, ugyanakkor nem közölte egyértelműen, hogy országa elfogadja-e Washington állítólagos ajánlatát a párbeszéd folytatására. Mint mondta, Stephen Biegun, az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó különmegbízott egy harmadik ország közvetítésével javasolt újabb tárgyalási fordulót.

„Fel nem foghatom, miért terjeszt elő olyan ötletet, amely szerint az észak-koreai-amerikai kapcsolatokat egy harmadik félen keresztül kellene előmozdítani, hogy ha egyenesen hozzám, vagyis a beszédpartneréhez is fordulhatna, ha van valamilyen elképzelése az észak-koreai-amerikai dialógus folytatására” – hangoztatta Kim Mjong Gil. „Magatartása csak fokozza az Egyesült Államok iránti bizalmatlanságot” – tette hozzá.

Kim Dzsong Un áprilisban az év végéig szabott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy legyen rugalmasabb a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokon és a kommunista vezetés számára elfogadható javaslattal álljon elő.

Kim Mjong Gil szerint Észak-Koreának nem fűződik érdeke olyan megbeszélésekhez, amelyek mindössze időnyerésre szolgálnak, megoldások keresése nélkül. Hangsúlyozta, hogy a phenjani vezetés nem kíván olyan „másodrendű ügyekről” alkut kötni, mint például az Egyesült Államoknak azon felvetése, miszerint hivatalos békemegállapodással zárják le a tűzszünettel véget ért 1950-53-as koreai háborút, vagy hogy összekötő irodákat létesítsenek a két országban.

Az észak-koreai diplomata kijelentette: készek bárhol, bármikor találkozni az amerikai féllel, amennyiben lehetőség van a nyitva hagyott kérdések tárgyalásos rendezésére. Egyben felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikával.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője Szöulban megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész „minden rendelkezésére álló eszközt” bevetni, hogy megvédje szövetségesét, Dél-Koreát egy esetleges támadástól. A nap folyamán Milley dél-koreai hivatali partnerével, Park Han-kivel találkozott. Az amerikai katonai tisztségviselő egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy Szöul nagyobb összeggel járuljon hozzá a távol-keleti ország területén állomásozó 28 500 fős amerikai kontingenssel kapcsolatos költségekhez, és vonja vissza azt a döntését, amellyel felbontotta a hírszerzési értesülések megosztását szolgáló megállapodását Japánnal. A GSOMIA rövidítéssel ismert egyezmény felbontása Washington szerint ugyanis aláássa a háromoldalú együttműködést.

Mark Esper amerikai védelmi minisztert csütörtökön várják Dél-Koreába. A repülőgépén újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: Washington hajlandó változtatni az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok és katonai kiképzések rendszerén annak érdekében, hogy elősegítse a megegyezést Észak-Koreával.

Kim Jong Csol vezető észak-koreai tisztségviselő úgy fogalmazott: reméli, Esper ezt úgy értette, hogy teljesen leállítják a hadgyakorlatokat. „Úgy vélem, kijelentése Donald Trump amerikai elnök gondolatait tükrözi, és az Egyesült Államok pozitív erőfeszítéseinek részét képezi, amelyek a tárgyalások továbblendítését szolgálják” – idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jong Csolt. „Amennyiben azonban mégis megvalósítanák az ellenséges provokációt, nem lenne más választásunk, mint olyan borzalmas büntetéssel válaszolni, amelyet az Egyesült Államok nem tesz majd zsebre” – fűzte hozzá.

Szerdán Észak-Korea közleményben fenyegette megtorlással Washingtont arra az esetre, ha az Egyesült Államok megrendezné a Dél-Koreával tervezett szokásos hadgyakorlatokat. A közleményt Phenjanban az Állami Ügyek Bizottsága adta ki, de nem részletezte, hogy milyen ellenintézkedésekről lenne szó.

Megint fenyegetőzik Észak-Korea

Hadgyakorlatok miatt panaszkodik Észak-Korea

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »