Kisebbségi, szakértői kormány jöhet Moldovában

A moldovai szocialisták támogatják Igor Dodon államfő azon a javaslatát, miszerint egy kisebbségi, szakértői kormányt hozzanak létre, miután megbukott a Maia Sandu vezette kabinet – közölte a párt vezetése szerdán, az elnökkel folytatott konzultációjuk után.

Igor Dodon államfő egyik gazdasági tanácsadóját, Ion Chicut javasolta a miniszterelnöki tisztségre, akinek most 15 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. A leendő kabinetet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

„Ezzel összefüggésben bejelentjük, hogy készek vagyunk a párbeszédre minden képviselővel és parlamenti frakcióval, hogy meghatározhassuk a szakértői kormány létrehozásának legjobb módját” – olvasható a párt állásfoglalásában. A szerdai egyeztetéseket követően a szocialisták nem tartják lehetségesnek az eddigi koalíció helyreállítását az Európa-barát Most (ACUM) pártszövetséggel – fűzte hozzá a párt.

„Komolytalan, továbbá politikai infantilizmusról, valamint a konstruktív, megbékélésre irányuló hozzáállás hiányáról tanúskodik az ACUM azon a követelése, hogy ugyanazzal a kormányfővel, a megbukott kormányhoz hasonlót hozzunk létre” – hangoztatták a szocialisták.

Néhány órával korábban Zianida Greceanii, a szocialisták frakcióvezetője még új kormány alakítására tett javaslatot eddigi koalíciós partnerüknek, az ACUM-nak, leszögezve ugyanakkor, hogy Sandut nem támogatják többé a miniszterelnöki tisztségben. Kijelentette egyben, hogy nem kívánnak előrehozott választásokat. Sandu kabinetje a koalíciós partner szocialisták által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson bukott meg hétfőn.

Csak a miniszterelnök személyével volt gondja a moldovai szocialistáknak

Öt hónap után megbuktatták a moldovai kormányt

Időközben a parlamenti mandátumok mintegy harmadával rendelkező ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) – amelynek képviselői támogatták a bizalmatlansági indítványt – jelezte, hogy hajlandó külső támogatást biztosítani egy esetleges kisebbségi kormánynak. Pavel Filip, az MDP vezetője szerint ez akkor lehetséges, ha kormány hajlandó folytatni a szociális programokat és az Európai Unióval kötött társulási szerződés rendelkezéseinek végrehajtását.

A Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt viszonya a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vitában mérgesedett el.

A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek elnöke korábban a korrupcióval és hatalombitorlással megvádolt Vladimir Plahotniuc oligarcha volt. A moldovai parlament június közepén vizsgálóbizottságot hozott létre az MDP által június 8-a és 14-e között végrehajtott, a törvényhozás által hatalomátvételi kísérletnek minősített lépések feltárására. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és lemondott pártvezetői tisztségéről.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek