Kína még jobban megvetné a lábát Görögországban

Kína számos beruházási, kereskedelmi, infrastrukturális, energiaipari és pénzügyi együttműködéssel erősíti görögországi jelenlétét, és kereskedelmi hídfőállást épít ki Pireusz kikötőjében.

„Nem csak két ország, de két kultúra közti együttműködés alapjait vetjük meg” – jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke kétnapos görögországi látogatása kezdetén Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén, amit az ERT görög állami tévécsatorna is közvetített.

A kínai elnök Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel folytatott politikai és gazdasági tárgyalásait követően a delegációk számos kereskedelmi, energiaipari és pénzügyi megállapodást írtak alá. „Új együttműködési utakat nyitottunk meg 16 megállapodás megkötésével” – mondta a görög kormányfő. „Kína és Görögország egyaránt egy reformfolyamat kellős közepén tart és mindkét nép érdekelt az együttműködés erősítésében” – tette hozzá.

„Pireusz kikötője lesz a kínai sárkány feje” – nyilatkozta Hszi Csin-ping az athéni Kathimerini lapnak adott interjúban.

Európa hatodik legnagyobb konténerkikötőjét már 2009 óta – 35 éves koncesszió keretében – a kínai COSCO (China Ocean Shipping Company) görögországi leányvállalata üzemelteti. A COSCO eddig 800 millió eurót fektetett a kikötői létesítmények modernizálásába. A pireuszi kikötő forgalma ennek köszönhetően a 2010-es 880 ezer TEU konténeregységről 2018-ra 4,9 millióra nőtt, a második legnagyobbra földközi-tengeri kikötők sorában.

Kiriákosz Micotákisz múlt heti sanghaji látogatásán reményét fejezte ki, hogy Pireusz kikötője a COSCO beruházásainak köszönhetően Európa legnagyobb konténerkikötőjévé válhat. A hétfőn létrejött megállapodás szerint a konszern további 600 millió eurót tervez fejlesztésbe invesztálni. A COSCO 2016-ban a kikötő 51 százalékos tulajdonrészét is megvásárolta. Új fejlesztési beruházásaival a vállalat további 16 százalékos részesedés megvásárlására is jogosultságot szerez.

Az Európai Beruházási Bank hétfőn jelentette be, hogy 140 millió eurós hitellel támogatja a COSCO kikötői beruházását Pireuszban.

Athén, 2019. november 11.
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (j) és Hszi Csin-ping kínai elnök tárgyal Athénban 2019. november 11-én.
MTI/EPA/Pool/Arisz Messzinisz

Adonisz Georgiadisz fejlesztési és beruházási miniszter a kínai Hszinhua hírügynökségnek adott interjúban rámutatott, hogy Kína az adósságválság idején mindvégig támogatta Görögországot és az egyik legnagyobb befektetőjévé lépett elő az utóbbi években. Hangsúlyozta, hogy a jelentős kikötői beruházás mellett számos megújítható energiaipari, logisztikai és infrastrukturális beruházásról is megállapodás született a két ország között.

„Amennyiben mindent végre is hajtunk, amit aláírtunk, a két ország között még szorosabbra fonódik majd az együttműködés. Nagyon optimista vagyok a görög-kínai kapcsolatok jövőjét illetően. Görögország sokkal jobb helyzetben van mint tíz éve volt, és ez kínai partnereinkkel együtt csak még jobb lesz” – fogalmazott Georgiadisz.

A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a görög-kínai kétoldalú kereskedelmi forgalom 2018-ban 7,06 milliárd dollár volt, az idei első kilenc hónapban pedig 6,35 milliárd dollár, 21,4 százalékkal magasabb a tavalyinál. Kína görögországi beruházásai már meghaladják a kétmilliárd dollárt és közvetlenül több mint háromezer munkahelyet teremtettek. Görögországi statisztikák szerint a kínai beruházások elsősorban infrastrukturális, energiaipari és ingatlanfejlesztési projektekre összpontosulnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Xinhua/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »