Folytatódik a hongkongi káosz

Tiltakozók több helyen úttorlaszokat állítottak fel Hongkongban hétfő reggel, komoly fennakadásokat okozva a reggeli csúcsforgalomban, Molotov-koktélt dobtak a helyi érdekű vasút egyik kocsijába, valamint egyetemi épületekben tettek kárt – olvasható a Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósításában.

A barikádok miatt több vonalon fel kellett függeszteni a buszok közlekedését, az egyik vonal végállomásánál pedig a tüntetők egy emeletes buszt borítottak az útra torlaszként. A Hszinhua beszámolója szerint a demonstrálók közül néhányan felüljárókról nehéz tárgyakat dobáltak az úttestre, veszélyeztetve ezzel az ott haladókat.

Egy interneten közzétett felvételen látható, hogy egy szóváltás során egy férfit gyúlékony anyaggal lelocsolnak, majd felgyújtanak. A hatóságok beszámolója szerint a férfit kórházban ápolják.

A rendőrség oszlató akciói során egy rendőr közvetlen közelről éles lőszerrel nyitott tüzet egy tüntetőre a dulakodás során. A rendőrség délben közzétett nyilatkozatában tagadta azt az interneten terjedő vádat, miszerint a tömegoszlatásban részt vevő rendőrök parancsot kaptak arra, hogy „meggondolatlanul” használják a lőfegyvereiket. A nyilatkozatban megerősítették: a lőfegyverek használatára szigorú előírások vonatkoznak, ezt a lépést a rendőröknek minden esetben meg kell indokolniuk.

Hongkong, 2019. november 11.
Rohamrendőrök egy újabb kormányellenes tüntetésen Hongkongban 2019. november 11-én.
MTI/EPA/Jerome Favre

A hétfői megmozdulás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy hongkongi egyetemista a múlt pénteken belehalt a sérüléseibe, miután néhány nappal korábban egy tüntetésen a rendőrség oszlató akciói során több emeletnyi magasságból lezuhant egy parkolóba.

Carie Lam hongkongi kormányzó szigorúbb fellépést ígért hétfőn, és azt hangoztatta, hogy nem sajnálja az energiát azokra az erőfeszítésekre, amelyek révén véget lehet vetni a kormányellenes megmozdulásoknak, amelyek öt hónapja rombolják a várost. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Egyúttal elutasította, hogy engedjen a tüntetők követeléseinek, és politikai engedményeket tegyen nekik. Mint hangsúlyozta, ezt hiába várják azok, akik arra számítanak, hogy erőszakkal sikerül nyomást gyakorolni a helyi kormányzatra. Ez nem fog működni – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »