Irán ellen fordult az iraki tüntetők haragja

Iraki tüntetők tucatjai rohanták meg Irán konzulátusát vasárnap a síiták szent városának számító Kerbelában. Az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk és megöltek három tiltakozót. Az iraki emberi jogi főbiztosság (IHCHR), illetve biztonsági és kórházi források egybehangzó hétfői tájékoztatása szerint is három ember halt meg az incidensben. Emellett legalább húszan megsebesültek, 17-en közülük a biztonsági erők tagjai.

Szemtanúk szerint több százan vették körül a konzulátus épületét, követelve Irántól, hogy ne avatkozzon be Irak belügyeibe. A tiltakozók átmásztak az épületet körülvevő betonakadályokon, leszedtek egy iráni zászlót, és a helyére az iraki nemzeti lobogót húzták fel. Megpróbálták felgyújtani az épületet, köveket dobáltak és gumiabroncsokat égettek az iráni képviselet körül a Bagdadtól délre található városban.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a biztonságiak a levegőbe és nem a tömegbe lőttek, hogy szétoszlassák a megmozdulást.

Az incidens miatt a kerbelai konzulátus közleményében arra kérte az iráni állampolgárokat, hogy ne utazzanak Irakba, ne zarándokoljanak az Irakban található síita szentélyekhez, és Kerbelába se menjenek.

Kerbela, 2019. november 3.
A Kerbelai Egyetem diákjai demonstrálnak a kormány ellen a dél-iraki Kerbelában 2019. november 3-án. Irak több városában október eleje óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Barhám Száleh iraki államfõ október 31-i televíziós beszédében közölte, hogy Ádil Abdel Mahdi miniszterelnök hajlandó lemondani azzal a feltétellel, ha a parlamenti pártszövetségek megállapodnak hivatali utódjának személyéről.
MTI/EPA

Bagdadban és Irak déli, síita többségű tartományaiban október eleje óta zajlanak a tüntetések, és az iráni konzulátusnál történt incidenst sem lehet elvonatkoztatni a tiltakozóhullámtól.

A tüntetők mélyreható változást követelnek a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult iraki politikai rendszerben, amelynek hatására szerintük széles körűvé vált a korrupció, magas a munkanélküliség és rosszul működnek a közszolgáltatások. Egyúttal a szomszédos Irán ellen fordítják a haragjukat, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagy hatalmú síita milíciák ellen.

A Kerbelában, Bagdadban és számos más dél-iraki városban zajló kormányellenes tüntetések gyakorta erőszakba torkollnak. A tüntetők több helyütt felgyújtottak már kormányzati épületeket, és megtámadták az iráni támogatású milíciák székházait is.

A tüntetések kezdete óta már több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzése során. Megfigyelők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Husszein 2003-as bukása óta.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »