Új autóipari óriás születik

A világ negyedik legnagyobb autóipari cége jöhet létre a Fiat Chrysler és a PSA csoport egyesülésével, amely 8,7 millió autót gyárt majd.

A két cég csütörtökön kiadott közös közleménye szerint az egyesüléssel 48,5 milliárd dolláros piaci tőkeértékű vállalat jön létre, amelyben a PSA és a Fiat Chrysler egyenlő, 50-50 százalékos arányban lesznek tulajdonosok.

Az egyesülő cég központja Hollandiában lesz, a 11 tagú igazgatótanácsban öten képviselik a PSA-t és öten a Fiat Chryslert, a 11. tag az igazgatótanács vezetője, aki John Elkann, a Fiat elnöke lesz. A vállalat vezérigazgatói posztját Carlos Tavares, a PSA csoport elnöke tölti be, akinek a megbízatása öt évre szól.

Becslések szerint az új cég éves bevétele 170 milliárd euró, működési nyeresége 11 milliárd euró lesz. A PSA-csoporthoz tartozó márkák a Peugeot, a Citroen, a DS Automobiles, az Opel és a Vauxhall.

A két vállalat logója. (EPA/MAURITZ ANTIN / CHRISTOPHE PETIT TESSON)

A Fiat Chrysler korábban a Renault céggel próbálkozott az összeolvadással, de ez nem járt sikerrel. Megfigyelők szerint az ágazaton belüli egyesülés ésszerű elgondolás, a konszolidáció ugyanis jelentős költségmegtakarításokkal jár, aminek nyereségnövelő hatása van.

Tervek szerint az új cég részvényeivel Párizsban, Milánóban és New Yorkban lehet majd kereskedni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »