Előrehozott választást szeretne a brit kormány

Hétfőn előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban a brit kormány – jelentette be csütörtök este Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter.

Rees-Mogg egymondatos alsóházi bejelentése szerint a képviselőknek már hétfőn módjuk lesz az indítvány megvitatására, és még aznap szavazhatnak is a kormány javaslatáról. A bejelentés előtt néhány perccel Boris Johnson miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány az előrehozott választást karácsony előtt két héttel, december 12-én szeretné megtartani.

Boris Johnson brit miniszterelnök parlamenti ülésre indul londoni rezidenciájáról 2019. október 23-án. Az előző nap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felajánlotta, hogy konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel, miután a brit alsóház elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, azonban leszavazta az annak ratifikációjára kidolgozott kormányzati menetrendet. MTI/AP/Frank Augstein

A konzervatív párti miniszterelnök a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

A brit választási törvény alapján az előrehozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell, így a kezdeményezés elfogadása korántsem biztos.

  • Előzmények:

A csütörtöki kabinetülés utáni BBC-interjúban a brit kormányfő kijelentette: attól tart, hogy az EU a Brexit-határidő meghosszabbításával reagál „a parlament kérésére”. Hozzátette: ezt ő egyáltalán nem akarja, és a kialakult helyzetben az előrehozott választások kiírása az előrevezető út. A mostani parlamentben ugyanis hosszú ideje senkinek nincs többsége, a képviselők nem hajlandók végrehajtani a Brexitről hozott döntést és lehetetlen a törvénytervezetek elfogadtatása.

 „Eljött az ideje, hogy az ellenzék összegyűjtse bátorságát és alávesse magát kollektív főnökségünk, a brit nép ítéletének” – fogalmazott Johnson. Hozzátette: a jelenlegi parlament tevékenysége „már nem jár haszonnal”.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »