Brexit: majd lesz valahogy, szünetelnek az egyeztetések

A csütörtöki programismertetés szerint a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes, egy hét múlva esedékes határnapjáig már nem tárgyalja a londoni alsóház a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Az Egyesült Királyság a mostani helyzet alapján október 31-én, jövő csütörtökön lépne ki az Európai Unióból. Boris Johnson miniszterelnök azonban a hét elején bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a Brexit-megállapodás ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Az első szavazáson túljutott Johnson Brexit-dealje, de máris megakadt

Indul a konzultáció a Brexit halasztásáról

Johnsonnak szombaton kellett kezdeményeznie az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jövő csütörtöki határnapról 2020. január 31-ig, annak a törvénynek megfelelően, amely megtiltotta a megállapodás nélküli kilépést, hacsak az alsóház ezt külön határozatban nem engedélyezi. Ezt Boris Johnson részben megtette, de nem önszántából.

Miután múlt szombaton ugyan szavazott a brit parlament, de nem arról, amiről kellett volna, Boris Johnson elküldött egy halasztási kérelmet az EU felé, de nem írta alá. Egy hosszabb levélben – amit alá is írt – kifejtette, hogy miért nem szeretne halasztást kérni.

Brexit-szappanopera, 437. rész

A ratifikációs folyamat szüneteltetéséről szóló bejelentés előzményeként a képviselők – miután szűk többséggel megszavazták a Brexit-dealt – leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet.

A mai bejelentéssel pedig újra eljutottunk a „majd lesz valahogy” fázisba.

Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős magas rangú kabinettag – Johnsonhoz hasonlóan a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik zászlóvivője – a szokásoknak megfelelően csütörtökön ismertette az alsóház jövő csütörtökig, vagyis az egyelőre érvényes Brexit-határnapig tartó munkarendjét, és a napirendi pontok között nem szerepel a Brexit-megállapodás további vitája.

Boris Johnson sokszor hangoztatott álláspontját megerősítve Rees-Mogg kijelentette az alsóházi programismertetést követő vitában, hogy a kormány „semmiféle Brexit-halasztást” nem pártol, és folytatja előkészületeit a jövő csütörtöki kilépésre. A Brexit-megállapodás ratifikációjának szüneteltetéséről szóló bejelentésében Johnson is úgy fogalmazott, hogy kormánya változatlanul az október 31-i kilépés híve, és ő ezt közli majd az uniós vezetőkkel is, amikor a hosszabbítási kezdeményezésről tárgyal velük.

Politikai elemzők egyöntetű véleménye szerint azonban a jövő csütörtöki kilépés végképp lekerült a napirendről a legutóbbi napok alsóházi fejleményei nyomán, inkább egy gyors előrehozott választásra látnak esélyt.

A BBC értesülése szerint Dominic Cummings, Johnson főtanácsadója azt az álláspontot igyekszik érvényesíteni, hogy a jelenlegi parlamenttel – amelyben a Konzervatív Pártnak nincs többsége – már nem érdemes a Brexit-megállapodás elfogadtatásával próbálkozni, és lehetőleg még decemberben előrehozott választásokat kell tartani.

Boris Johnson brit miniszterelnök erre egyenes utalást is tett csütörtökön: úgy nyilatkozott, hogy hajlandó több időt adni a parlamenti képviselőknek a Brexit-csomag megvitatására, de csak abban az esetben, ha az ellenzék elfogadja és megszavazza az előrehozott parlamenti választások kiírását december 12-ére.

Forrás: MTI / The Independent

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »