A kormány szerint nem Ukrajna miatt mondott le Rick Perry

Rick Perry amerikai energetikai miniszter a Fox televíziónak pénteken adott interjújában kijelentette, hogy előző nap bejelentett lemondásának nincs köze az Ukrajnával kapcsolatos botrányhoz.

Ugyanígy fogalmazott a televíziónak Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője is. Ő is kijelentette, hogy Perry lemondásának „abszolút semmi köze nincs” Donald Trump amerikai elnök ukrajnai politikájához.

Rick Perry csütörtökön jelentette be lemondását, azt követően, hogy a növekvő érdeklődés homlokterébe került a szerepe Trump Ukrajnával kapcsolatos, elemzők által ellentmondásosnak ítélt politikájában, és a Trump alkotmányos felmentése (impeachment) előtti vizsgálatokat folytató három képviselőházi bizottság büntetés terhe melletti idézést kézbesített neki.

A 69 éves politikus csütörtökön azt mondta, hogy még az év vége előtt távozik a kormányból, mert – mint fogalmazott – vissza akar menni Texasba, a „számomra a világon legkedvesebb helyre”. A tárcavezető korábban két ciklusban is a déli állam kormányzója volt. A Twitteren közzétett lemondásában Perry egyetlen szót sem ejtett az impeachment eljáráshoz szükséges vizsgálatokról, így arról sem, hogy megjelenik-e majd a képviselőházi bizottságok előtt.

Perry a héten a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy Trump javaslatára vette fel a kapcsolatot Rudy Giulianival, az elnök személyes ügyvédjével annak érdekében, hogy megkönnyítsen egy találkozót az amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Az interjúban elmondta azt is: Giulianitól úgy tudja, hogy Ukrajna 2016-ban beavatkozhatott az amerikai választási folyamatba.

  • Előzmények:
Rick Perry nemrégiben többször is járt Ukrajnában, így ő és szűkebb körű munkatársai „belekeveredhetnek” a Donald Trump elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás előtti vizsgálatokba, melyek az amerikai és az ukrán elnök kiszivárgott telefonbeszélgetése miatt indultak el.

Ukrajna miatt lemondhat az amerikai energetikai miniszter

Megvan a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés első áldozata

Péntek délután az elnök a Twitteren közölte, hogy kit szán Perry utódjául. „Örömmel jelentem be, hogy Dan Brouillette miniszterhelyettest jelölöm energiaügyi miniszternek” – írta Trump. Bejegyzésében kiemelte Brouillette szakmai tapasztalatát. Mint írta: „teljes mértékben profi, kétségem sincs felőle, hogy Dan nagyszerű munkát végez majd”. Miniszterhelyettesi kinevezése előtt az 57 éves Brouillette a Ford Motor alelnöke volt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »