Kilenc katalán politikust börtönbe küldenek

A spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn közzétett ítéletében kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak.

Szintén zendülés, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt 12 éves börtönbüntetést szabtak ki Raül Romeva, Jordi Turull és Dolors Bassa volt katalán kormánytagokra. Joaquin Forn és Josep Rull büntetése 10 év hat hónap, Carme Forcadell volt katalán parlamenti elnök pedig 11 és fél évet kapott. Ők a bíróság szerint zendülést követtek el, amely közrendellenes bűncselekménynek számít a spanyol jogban.

Jordi Sánchez-t és Jordi Cuixart-ot, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural civil politikai szervezet egykori vezetőit szintén zendülés bűncselekményében találták bűnösnek; őket 9 év börtönbüntetéssel sújtották.

Santi Villa, Meritxell Borras és Carles Mundó volt katalán kormánytagoknak – akiket pénzbüntetéssel sújtottak engedetlenség bűncselekménye miatt – nem kell börtönbe vonulniuk. Nekik tíz hónapon keresztül napi 200 eurót kell fizetniük, az összeg így meghaladja a 60 ezer eurót.

Az összes vádlottat eltiltották a közügyek gyakorlásától, mégpedig börtönbüntetésükkel megegyező időre. A pénzbüntetésre ítélt három politikus esetében ez 1 év nyolc hónap.

A bíróság indoklása szerint mindannyian kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy „jogilag életképtelen” népszavazást terjesztettek elő, amelyet azonban úgy mutattak be, mint amely elvezet a független katalán köztársasághoz. A katalán parlament döntéseivel pedig a jogszerűség látszatát igyekeztek megteremteni, elhitetve az emberekkel, hogy szavazatukkal hozzájárulnak a köztársaság megteremtéséhez. A vádlottak összehangolt stratégia részeként, politikai nyomásgyakorlás céljával, civil politikai szervezetekkel összefogva mozgósították a lakosságot, hogy így gyakoroljanak politikai nyomást – érvelt a bíróság.

Az ítélet szerint az erőszakos események „teljesen elégtelenek voltak” a tényleges területi függetlenség és az alkotmány hatályon kívül helyezésének kikényszerítéséhez, ezért a bíróság elvetette az alkotmányos rend ellen irányuló, 25 év börtönnel sújtható lázadás bűncselekményét, amelyet eredetileg az ügyészség kezdeményezett.

Barcelona, 2019. október 4.
Eltávolítják az autonómiatörekvéseik miatt bebörtönzött katalán politikusok jelképévé vált sárga szalagot a katalán regionális mezőgazdasági, halászati és élelmiszerügyi minisztérium egyik ablakából Barcelonában 2019. október 4-én. A sárga szalag és más katalán jelképek eltávolítását a spanyol választási bizottság rendelte el a november 10-i parlamenti választások miatt.
MTI/EPA-EFE/Quique García

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve. A februárban kezdődött per során a legfelsőbb bíróság 52 tárgyalást tartott és 422 tanút hallgatott meg, köztük Mariano Rajoyt, Spanyolország volt miniszterelnökét.

Az eljárásban a vádlottak ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádpontokban. „Az én nézőpontomból semmi, amit tettünk nem bűncselekmény, és azokból a bűncselekményekből, amelyeket nekünk akarnak tulajdonítani, nem követtünk el semmit” – fogalmazott Junqueras.

Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök és egykori kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja ebben az eljárásban nem ült a vádlottak padján, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. Spanyolországban viszont elfogatóparancs van érvényben ellenük.

A volt elnök Twitter-oldalán szörnyűnek nevezte, hogy a katalán politikusok összesen 100 év börtönt kaptak. „Úgy kell reagálni mint még soha. Fiaink és lányaink jövőjéért. A demokráciáért. Európáért. Katalóniáért” – fogalmazott.

Az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően Katalónia-szerte tüntetések kezdődtek. A várható megmozdulások miatt korábban több vasútállomáson, a barcelonai repülőtéren, valamint a bírósági és az állami intézmények épületeinél megerősítették a hatósági jelenlétet.

Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök elmarasztaló ítélet esetére már korábban békés utcai megmozdulásokra, polgári engedetlenségre bíztatott. A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet külföldön tervez demonstrációkat a spanyol nagykövetségek előtt, például Londonban és Brüsszelben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A katalán kormány elutasítja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, és a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését „igazságtalannak” és „antidemokratikusnak” tartja – mondta Torra Barcelonában tett televíziós nyilatkozatában. „Az ítélet a demokrácia és a katalán társadalom megsértése” – fogalmazott a függetlenségpárti politikus, hangsúlyozva, hogy „népszavazást rendezni nem bűncselekmény”.

Bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »