Mozgósításba kezdtek a kurd hatóságok Szíriában

Általános mozgósítást rendeltek el szerdán a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt.

Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. „Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (…), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban” – áll a közleményben.

A kurd hatóságok egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelességét, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Altun szerint a török hatóságok által terrorszervezetnek tartott szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) megadhatja magát, vagy Törökország állítja meg, hogy ne akadályozhassa harcát az Iszlám Állam dzsihadistái ellen. „Törökországnak nincs más célja Északkelet-Szíriában, kivéve, hogy fel akarja számolni a török polgárokra régóta leselkedő veszélyt, és meg akarja szabadítani a helyi lakosokat a fegyveres banditák igájától” – írta Altun.

Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

A török parlament előző napon, kedden egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, zöld jelzést adva ezzel a küszöbönálló katonai beavatkozásnak. 

A Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy a török hadsereg megkezdte a behatolást, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket. Más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva, és Ankara sem erősítette meg az értesülést.

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy „jelen pillanatban is folyik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre”.

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Szíriában, amely során megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb alkotta háromszöget az Iszlám Állam fegyvereseitől és az YPG-től. Másfél évre rá, 2018 januárjában a török hadsereg Olajág fedőnéven még egy nagyszabású offenzívába kezdett Szíria északnyugati csücskében Afrín körzet ellen, és azt is ellenőrzése alá vonta. A harmadik katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen, ahol a szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Az YPG alkotja az SDF gerincét, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Erdogan a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Irán hadgyakorlatozik

Az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén – jelentette az ISNA iráni hírügynökség szerdán. A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán önmérsékletre intette Ankarát, továbbá azt kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól. Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

„Törökország okkal aggódik a déli határa miatt. Úgy véljük, az lenne a helyes, ha ezeket az aggályokat el lehetne oszlatni. Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk a térséget. A szíriai kurdoknak pedig a szíriai hadsereget kellene támogatniuk” – idézte Róhánit az IRNA iráni hírügynökség.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »