Duplázódó dízelárak miatt áll a bál Ecuadorban

Szükségállapotot hirdetett csütörtökön az országos közlekedési sztrájk és a tömegtüntetések miatt Lenín Moreno ecuadori elnök. Az ország gazdaságát egy IMF-program segíti, a vezetés pedig a költségvetési folyamatok kordában tartása miatt kényszerült szigorításra, de a várt áfaemelés helyett az üzemanyagok támogatási rendszerét törölték el. 

„A közrend, a nyugalom és a lakosság biztonsága, valamint a káoszt szítók ellenőrzése érdekében országos szükségállapotot rendelek el” – olvasható az államfő Twitter-üzenetében. „Ismétlem, készen állunk a párbeszédre, de nem engedünk a zsarolásnak, és a törvényeknek megfelelően fogunk eljárni” – tette hozzá.

Moreno egy későbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy döntését az erőszakos incidensek miatt hozta meg, amelyek célja kormányát „megkárosítani és destabilizálni”. Leszögezte, nem hátrál meg a kedden bejelentett intézkedésektől.

A tömegmegmozdulások az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki.

A támogatások eltörlése az üzemanyagárak jelentős növekedését eredményezi, elemzői becslések szerint az új intézkedések következtében a benzin ára 25-75%-kal fog emelkedni, míg a dízel üzemanyag esetében 100% feletti áremelkedés várható.

A költségvetési szigorításra az IMF 4,2 milliárd dolláros hitelprogramjának fenntartása miatt volt szükség, de a kormányzat a korábban tervezett áfaemelés helyett úgy döntött, hogy az üzemanyagok állami támogatását szünteti meg, melytől évi 1,3 milliárd dolláros megtakarítást várnak.

A bejelentések lakossági fogadtatása viszont elég hevesre sikerült, a hasonló nagyságrendű megtakarítást eredményező 3%-os áfaemelés valószínűleg nem okozott volna ekkora felfordulást.

Ecuador-szerte ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a bejelentett kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség könnygázzal oszlatta az utakon és autópályákon torlaszokat emelő tüntetőket, akik gumiabroncsokat égettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak, továbbá leállt a buszforgalom és a taxisok is sztrájkolnak. Maria Romo belügyminiszter közölte: tizenkilenc embert őrizetbe vettek úttorlaszok létesítése és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Kormányellenes tüntetők és rendőrök összecsapása Quitóban 2019. október 3-án. Az országos tömegtüntetések az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki. MTI/EPA/EFE/Jose Jacome

Vége az OPEC-tagságnak is

Az ecuadori energetikai és nem megújuló erőforrások minisztériuma október 1-jén azt is bejelentette, hogy az ország 2020. január 1-jével kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC). A tárca szerint a döntés az ország pénzügyi stabilitását hivatott szolgálni – ez lefordítva annyit jelent, hogy Ecuador több olajat szeretne kitermelni és nem kíván alkalmazkodni az OPEC által megkívánt kvótákhoz.

Mindez az OPEC működését nagyban nem fogja befolyásolni, lévén Ecuador a csoport egyik legkisebb tagja (volt), kitermelése a világ össztermelésének körülbelül 0,5%-át teszi ki, ugyanakkor jól jelzi, hogy az olajipar irányítása egyre inkább az orosz-szaúdi tengelyre helyeződik át.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: FT / MTI / Reuters/AP/TASZSZ / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »