Megvan az IMF új vezetője

A bolgár Krisztalina Georgievát nevezte ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére a szervezet ügyvezető igazgatósága szerdán. Georgieva októbertől fogja ellátni öt évre szóló megbízatását. Személyében első ízben került a feltörekvő országokból jelölt a szervezet élére.

Krisztalina Georgieva korábban a Világbank vezérigazgatója, azt megelőzően pedig uniós biztos is volt. Az IMF élén szeptember 12-ig álló Christine Lagarde azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.

Georgievát az Európai Unió jelölte, és bár nem kapott egységes támogatást, a szavazatok többségét – 56 százalékát – megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett.

Az IMF a jelölést követően megváltoztatta alapszabályát is a vezérigazgatói poszt életkorhatárának megnövelésével, hogy így egyengessék a 66 éves Georgieva útját a vezetői pozíció felé. A korábbi szabályozás szerint ugyanis a vezérigazgató kinevezése időpontjában legfeljebb 65 éves lehetett.

Georgieva elődje, Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF irányítását. Ő volt a szervezet 11. vezérigazgatója és egyben az első női irányítója, akit 2016. július 5-én választottak újra öt évre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »