Sebastian Kurz rendbe tenné az EU-t

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője az Európai Unió külső határainak védelmét, a felelőtlen adósságpolitika büntetését és szén-dioxid-vámok bevezetését követelte az új Európai Bizottságtól szerdán.

„Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságnak most esélye nyílik arra, hogy a megfelelő helyre tegye a hangsúlyokat Európában” – mondta. „Különösen fontos, hogy végre tisztességesen védjük a külső határokat, és végleg megállítsuk az Európai Unióba irányuló illegális migrációt” – tette hozzá.

Kurz szerint mielőbb – ha lehet, még 2024 előtt – 10 ezerre kell növelni az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) létszámát. Az ügynökség munkatársainak emellett új mandátumra van szükségük, hogy hazatoloncolhassák vagy biztonságos harmadik országba szállíthassák a tengeren felvett migránsokat. Az Európai Unió tavasszal úgy döntött, hogy 2027-ig 10 ezerre bővíti a Frontex munkatársainak számát.

Wels, 2019. szeptember 14.
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője egy kampányeseményen a Bécstől mintegy 190 kilométerre nyugatra fekvő Welsben 2019. szeptember 14-én.
MTI/EPA/Daniel Novotny

Az osztrák politikus rámutatott, hogy az Európai Uniónak automatikus szankciókra van szüksége arra az esetre, ha a felelőtlen adósságpolitika veszélybe sodorná az eurozóna működését. Kurz kiemelte Olaszországot, amely egyre több adósságot halmoz fel. A volt kancellár szerint emellett biztosítani kell, hogy egyetlen olyan ország se csatlakozhasson az eurozónához, amely nem teljesítette maradéktalanul és fenntarthatóan annak feltételeit.

Kurz a hatékony klímavédelem érdekében európai klímavámok kivetését szorgalmazta az azon országokból érkező termékekre, amelyek nem kötelezték el magukat az éghajlat- és környezetvédelem mellett. „Az európai belső piacra harmadik országokból érkező importra a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) egyeztetve szén-dioxid-vámot kellene bevezetni” – vélekedett a politikus.

Az osztrák szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok kirakatpolitikának nevezték Kurz Frontex-bővítésre vonatkozó követelését. Leginkább azt kifogásolták, hogy a 2018-as osztrák uniós elnökség idején nem haladt elég gyorsan előre a létszámbővítés ügye. Ausztriában szeptember 29-én tartják az előrehozott parlamenti választásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »