Az ukrán elnök az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartását szorgalmazza

A nyugati országoknak fenn kell tartaniuk az Oroszországgal szembeni szankciókat egészen addig, amíg helyre nem áll a béke Ukrajnában – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben az évente megrendezett Jaltai Európai Stratégia (YES) konferencián.

Az elnök Ukrajna azon nemzetközi partnereinek, akikben időről időre felvetődik a szankciók eltörlésének gondolata, azt üzente: ne feledkezzenek meg arról, hogy míg ők csak pénzt veszítenek, Ukrajna emberéleteket.

Zelenszkij azt javasolta, hogy fogják fel egyfajta adóként a Krím-félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt Oroszországgal szemben elrendelt büntetőintézkedéseket. Szavai szerint a civilizált világban normális dolog adót fizetni, amelyet aztán részben a rend biztosítására fordítanak.

„A szankciók gyakorlatilag ugyanezek a kemény adók, amelyek szükségesek a világ biztonságának fenntartásához. Ez a békéért kivetett adó egy formája, amelyet mindaddig fenn kell tartani, amíg a béke helyre nem áll” – szögezte le az ukrán államfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) köszönti a hazatért ukrán foglyokat a kijevi Boriszpil repülőtéren az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat szállító repülőgép megérkezése után 2019. szeptember 7-én. Ezen a napon megkezdődött az orosz-ukrán fogolycsere, amelynek keretében mindkét fél 35 személyt bocsát szabadon, köztük a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerészt. (EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Zelenszkij közölte, hogy csapata több olyan forgatókönyvön is dolgozik, amellyel Ukrajna visszaszerezheti az Oroszország által önkényesen megszállt Krím-félszigetet, ugyanakkor részleteket nem akart elárulni ezzel kapcsolatban. Szavai szerint ez olyan, mint a fogolycsere, amiről nem beszélhet, amíg nem jött el az ideje, nehogy meghiúsítsák a terveiket. Hozzátette, hogy várja mielőbbi találkozását Donald Trump amerikai elnökkel – amire ukrán és amerikai források szerint már ebben a hónapban sor kerülhet -, továbbá sürgette, hogy még szeptember végéig tartsák meg a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország újabb csúcstalálkozóját.

Ismételten megerősítette, hogy Kijev azután is folytatni kívánja a fogolycseréről a tárgyalásokat, hogy múlt szombaton Oroszország és Ukrajna végrehajtotta a köztük 2014 óta tartó konfliktus legnagyobb fogolycseréjét. Közölte hogy Kijevben már készítik az új listát azokról az ukrán bebörtönzöttekről, akiknek a szabadon engedését kérik Moszkvától.

A konferencián felszólalt a múlt szombati fogolycserével ötévi rabság után hazatért Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendező is, aki szintén arra kérte Zelenszkijt, folytassa erőfeszítéseit a többi, Oroszországban, a Krímben, illetve a Donyec-medencében fogva tartott ukrán kiszabadításának érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »