Rekord alacsony az infláció Dél-Koreában

Rekord alacsony szintre süllyedt az infláció augusztusban Dél-Koreában, a gazdaság második negyedéves növekedési ütemét pedig lefelé módosította a központi bank a gyengébb exportteljesítmény miatt. Mindez együtt erősítette azokat a várakozásokat, miszerint a jegybank októberben kamatot csökkent.

A dél-koreai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy példátlan módon nem változtak a fogyasztói árak éves összevetésben augusztusban. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

Azóta, hogy 1965-ben elkezdték feljegyezni az inflációs adatokat, soha nem fordult elő, hogy a fogyasztói árak ne emelkedtek volna éves szinten. A jegybank és a pénzügyminisztérium vezetői azonban úgy értékelték a helyzetet, hogy nem kell deflációtól tartani, az árak hamarosan emelkedésnek indulnak.

Az árakra lefelé ható nyomást gyakorolt a kereslet gyengülése, valamint a mezőgazdasági termékek árának erős, 11,4 százalékos csökkenése. Utóbbi annak köszönhető, hogy a jobb időjárás növelte a terméshozamokat.

A központi bank kedden közölte, hogy a második, végleges becslés szerint Dél-Korea hazai összterméke (GDP) 1,0 százalékkal nőtt a június végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest. Az első becslésben még 1,1 százalékos ütemet adtak meg. Az első negyedévben még 0,4 százalékos csökkenést mértek.

Éves összevetésben a gazdaság 2,0 százalékkal bővült április-júniusban, a végleges adat ugyancsak 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál, de így is meghaladja az első negyedévben elért 1,7 százalékos növekedést.

A dél-koreai jegybank három év óta először júliusban csökkentette az alapkamatot, 25 bázisponttal 1,5 százalékra. Augusztus végén nem változtatott az alapkamaton, de jelezte, hogy októberben újabb kamatcsökkentést hajthat végre.

Dél-Korea hazai összterméke (GDP) 1,9 százalékkal nőtt az első fél évben. Elemzők nem zárják ki, hogy a gazdaság idei növekedése több évtizede az egyik legkisebb, 1,4 százalék lesz a tavalyi 2,7 százalékos GDP-bővülés után.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »