Hoppon maradt a Liga, a héten feláll az új olasz kormány

A résztvevők 79,3 százaléka igent mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormányára, a megbízott miniszterelnök Giuseppe Conte vezetésével az M5S internetes portálján rendezett voksolásán kedden. 

A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult, az internetes voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. Az eredményhirdetést kísérő sajtótájékoztatón Luigi Di Maio, az M5S vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart mindenáron kormányon maradni. „Felelőtlennek” nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője,  Matteo Salvini  döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni az M5S-szel való kormányzást.

„Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt” – jelentette ki Di Maio.

Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette – ismételten Matteo Salvininek üzenve -, hogy „nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől”.

  • Előzmények:

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal. Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is.

  • Mit ígérnek?

A kormányprogram Olaszország gazdasági-pénzügyi fejlődését szolgáló költségvetést ígér, a családok és fogyatékkal élők támogatásával, közigazgatási egyszerűsítéssel, az oktatás és kutatás forrásemelésével.

A második pont a dolgozói jogokat, bérezést és a munka világát érinti, a harmadik a fiatalok felkarolását, a negyedik a társadalmi, nemi egyenlőség megteremtését, az ötödik új környezetvédelmi politikát sürget.

A programvázlat szerint túl kell lépni a nemzeti pénzügyi mérlegpolitikát „túlzott merevséggel” szabályozó európai kötelékeken, „szolidárisabb, a polgárokhoz közelebbi Európára van szükség”, illetve a korábbi M5S-Liga kormány migrációs törvényeinek „naprakésszé tételét” is szorgalmazzák az olasz államfő erre vonatkozó korábbi fenntartásai szerint.

Az államfő, amikor augusztus elején aláírta a Matteo Salvini-féle rendeleteket, az emberéletek mentésének kötelezettségét hangsúlyozta, és túlzottnak találta a civilhajókra kiszabott (akár egy millió euróig terjedő) bírság mértékét.

Ezen kívül a kormányprogram nagyon általánosan fogalmazó vázlata többek között a római parlament létszámcsökkentését, média-, igazságügyi és adóreformot, nemzeti digitális fejlesztést, dél-olaszországi felzárkóztatást, exportserkentést ígér.

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, „a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »