Conte a szigorú migrációs politika folytatása mellett tette le voksát

Róma eddigi szigorú migrációs politikájának folytatását ígérte a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte olasz ügyvezető miniszterelnök vasárnap, miközben az olasz vizeken várakozó két civilhajó továbbra sem kapott engedélyt a kikötésre.

A Mediterranea Saving Humans olasz nem kormányzati szervezet (NGO) egyenesen az olasz kormányfőhöz fordult kikötési engedélyért. A Mare Jonio hajó negyedik napja Lampedusa vizein vesztegel 34 személlyel a fedélzetén, de korábban nők, gyerekek, betegek már partra szállhattak róla.

A jelenleg a folyó kormányzati ügyekért is felelős Giuseppe Conte azonban nem adott engedélyt a kikötésre. A szervezet bejelentette, hogy feljelentést tesz, akár a kormányfő ellen is, megtagadott tengeri segítségnyújtás címén.

A Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajója – fedélzetén 13 migránssal – szintén nem kapott kikötési engedélyt az olasz hatóságoktól, ezért vasárnap Málta felé vette az útját.

Az új kormány megalakításával megbízott Giuseppe Conte a bevándorlás kérdéséről szólva egy vasárnapi sajtófesztiválon kijelentette, hogy „nem bölcs, aki azt gondolja, hogy nem kellene folytatni az eddigi komoly és szigorú migrációs politikát” Olaszországban.

Hangsúlyozta, hogy nem az egyes hajók keltette médiaérdeklődés a lényeg, hanem a migráció problémájának széleskörű megoldása a kiindulási és tranzit országokkal való együttműködéstől, a menedékkérők elosztásán át az illegális bevándorlók hazaszállításáig. Giuseppe Conte az európai menekültpolitikát szabályozó dublini rendszer módosítását, egy új európai mechanizmus kialakítását szorgalmazta, valamint az illegális bevándorlás elleni fellépést.

Az új római kormány megalakításában részt vevő Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, Luigi Di Maio korábban úgy nyilatkozott, „nincs értelme” hozzányúlni az M5S és a Liga alkotta kormány migrációs intézkedéseihez. A balközép Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti viszont a Matteo Salvini belügyminiszter által kidolgozott törvények egyes pontjainak módosítását sürgette. Zingaretti közösségi oldalán a Mare Jonio azonnali kikötésének engedélyezését követelte.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »