Alternatív állampapírral harcolna a negatív kamatok ellen a CSU

Garantáltan évi 2 százalékos hozamot biztosító állampapír bevezetését javasolja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges beruházások finanszírozására – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A kiemelkedő hozamot biztosító állampapír kettős célt szolgál: az éghajlat mellett egyben a német állampolgárok negatív kamatokkal fenyegetett megtakarításainak „megmentését” is – írta a Bild am Sonntag.

A tervek szerint az állampapír futamideje tíz év, a kibocsátó pedig az állami fejlesztési bank (KfW) lenne – mondta a lapnak Alexander Dobrindt, a kormánypárt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

A „klímabarát technológiák” terjesztéséhez milliárd eurós nagyságrendű forrásra van szükség, „ezért garantáltan pozitív kamatokkal akarjuk ösztönözni és honorálni a klímavédelmet célzó állampolgári befektetéseket” – tette hozzá a politikus. Aláhúzta, hogy az államadósság finanszírozásának kedvező feltételei révén van elég pénz a „klímavédelmi állampapír” bevezetéséhez, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyének lakossági támogatottsága alapján sikeres lehet a kezdeményezés. Mint mondta, komoly esély mutatkozik egy „széles társadalmi mozgalom” megteremtésére.

Az állampolgári megtakarításokat „megsemmisítő” negatív kamatok helyett „a klímavédelmi befektetéseket támogató pozitív kamatokra” van szükség – mondta Alexander Dobrindt.

A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy pártja a kisbefektetők védelmében kezdeményezi egy törvény megalkotását, amelynek értelmében a bankok nem sújthatnák negatív kamattal a 100 ezer euró (32,5 millió forint) alatti betéteket.

Az euróövezeti pénzintézeteknek 2014 júniusa óta kell fizetniük, ha az Európai Központi Banknál helyeznek el pénzt – az EKB 0,4 százalékos  negatív kamatot számol fel ezért. Az euróövezeti bankoknak eddig évente 7,5 milliárd euróba került, hogy az EKB-nál “parkoltatják” szabad forrásaikat. Ezt a kereskedelmi bankok ugyan negatív kamatok formájában a kisbefektetőkre eddig nem terhelték át, ugyanakkor a számlavezetési díjak jelentősen emelkedtek, kockázatmentes, pozitív hozamot kínáló befektetésekből pedig meglehetősen szűk a kínálat.

Németországban a nagyságrendileg 1200 németországi bank és takarékszövetkezet közül csupán 115 alkalmaz negatív kamatot, és mindössze 30 hárítja át lakossági ügyfelekre is az EKB-nál fizetendő 0,4 százalékos büntetőkamatot, de csak 100 ezer euró feletti betétek esetén.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »