Nemsokára megkezdi munkáját a török-amerikai műveleti központ Szíriában

Jövő héten kezdi meg munkáját az Észak-Szíriába tervezett biztonsági övezetet Törökországból koordináló török-amerikai műveleti központ, amelynek a létrehozásáról múlt szerdán állapodtak meg a két ország katonai illetékesei – jelentette be pénteki közleményében Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a török tárcavezető pénteken „jó kezdetnek” nevezte a múlt heti egyezményt, amely kapcsán „néhány kérdésben előrelépés történt”.

Miközben Ankara azt állítja, hogy az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára, Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t arra hivatkozva, hogy a szíriai kurdok a leghatékonyabb partnerei az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban. A török vezetés szerint ezzel szemben az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

Az északkelet-szíriai biztonsági övezet kialakításának ötletét január közepén Donald Trump amerikai elnök tűzte újból napirendre, de Törökország és az Egyesült Államok hónapok óta nem jutott dűlőre a részleteket illetően.

A török védelmi miniszter pénteken rámutatott: a tárgyalófelek múlt szerdán Ankarában például megállapodtak abban, hogy az YPG-nek ki kell vonulnia a tervezett katonai övezet területéről, a kurd milíciánál található nehézfegyvereket pedig be kell gyűjteni. Az illetékesek abban is egyetértettek, hogy az YPG összes hadállását és alagútját fel kell számolni – emelte ki, hozzátéve, hogy a török és az amerikai hadsereg között külön hírszerzési adatcsere is létrejön az ügyben.

Akar emellett jelezte, hogy általános megegyezés született a tervezett biztonsági övezet légterének felügyeletéről is, aminek értelmében szerda óta török drónok teljesítenek szolgálatot a térségben.

A tárcavezető továbbá arról is beszámolt, hogy Ankara és Washington az övezet kialakításának ütemezésében is egyezségre jutott. Akar erre vonatkozóan részleteket nem közölt, csak megjegyezte, hogy Törökország az ütemterv betartásában rendkívül figyelmes és „nem huny szemet” semmilyen késlekedés felett.

A védelmi miniszter végül ismét arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy mihamarabb állítsa le az YPG-nek szánt fegyver- és lőszerszállítmányokat, máskülönben az együttműködés folytatása – a török szándék ellenére – nem lehetséges.

Mindezen információk ellenére a tervezett biztonsági övezet pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra is ismeretlen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Ankarának és Washingtonnak még sok kérdés részleteire ki kell térnie. A török védelmi minisztérium nem sokkal később közölte, hogy az Egyesült Államokkal végzett tevékenység részleteit akkor fogja nyilvánosságra hozni, amikor eljön az ideje.

A török védelmi tárca a hét elején arról számolt be, hogy egy hattagú amerikai küldöttség érkezett a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományba a közös műveleti központ előkészítése érdekében.

Egy szíriai külügyminisztériumi forrás múlt csütörtökön határozottan elutasította Ankara és Washington megállapodását a közös műveleti központ létrehozásáról. A SANA szíriai állami hírügynökség által idézett forrás szerint az egyezség Szíria szuverenitása és területi egysége elleni „égbekiáltó támadás”, amely aláássa a válság megoldására irányuló összes erőfeszítést. A szíriai külügyminisztérium tisztségviselője megszállónak nevezte mind az Egyesült Államokat, mind Törökországot.

Forrás: MTI

Friss hírek